Tájfun rongálta meg az internetkábeleket

Vágólapra másolva!
A Tajvanon súlyos pusztítást okozó Morakot tájfun keltette tenger alatti földcsuszamlások több óceán alatt húzódó telekommunikációs kábelt is megrongáltak, amelynek nyomán Ázsia egyes részein akadozik a világháló elérése.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint tájfun - amely Tajvanon 103 ember halálát is okozta - pusztításai nyomán legalább három tengeralatti kommunikációs kábel is megsérült. Az első, SWM-3 nevű, Dél-kelet-Ázsiát, a Közel-Keletet és Nyugat-Európát összekötő szál még augusztus 9-én sérült meg tajvan közelében. Szerdán a Morakot további két optikai kábel, az APCN (Asia Pacific Cable Network) és az APCN2 nevű , 14 ázsiai országot összekötő telekommunikációs vonalat szakított el, és további három vonal működésében okozott zavarokat.

A tájfun pusztítása Kína, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, illetve Hongkong telefonos és internetes forgalmában okozott fennakadást, bár szerencsére a kieső kapcsolatokat alternatív adatátviteli útvonalakra terelték, így a körzet nem maradt kommunikációs lehetőségek nélkül, bár a tartalékrendszerek korlátozott kapacitása miatt az elérések lassabbá válhattak, különösen amerikai vagy európai webszájtok felkeresése esetén. A Chungwa Telecom közlése szerint a sérült kábelek javítása már megkezdődött, a cég a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy teljes helyreállításuk mintegy két hónapot vesz majd igénybe.