Twitter-szerű lehet a Facebook

Vágólapra másolva!
A népszerű közösségi szájt működtetői a Facebook leegyszerűsített kinézetű változatát tesztelik. A Lite nevet viselő felületet egyelőre csak kiválasztott tesztelők érhetik el.
Vágólapra másolva!

A Facebook Lite felépítésében leginkább a Twitter mikroblog-szájtra hasonlít, és csak a legfontosabb funkciókat tartalmazza, lényegében az ismerős felhasználók státuszüzeneteinek olvasására optimalizálva. A Facebook és a Twitter egyébként összeköthető, egy webes applikáción keresztül ugyanis megoldható, hogy ha egy felhasználó mikroblogjában publikál valamit, az a közösségi oldalon is megjelenjen állapotüzenetként.

Az AFP hírügynökség megkeresésére a Facebook megerősítette, hogy tesztelnek egy alternatívnyitóoldalt, amelyen keresztül csak bizonyos funkciók érhetők el, azok viszont gyorsan és kényelmesen. A leginkább a szájt mobiltelefonos verziójára hajazó oldal gyorsabban töltődik be a standard nyitólapnál, rajta keresztül üzeneteket lehet küldeni egymásnak, ismerős-bejelöléseket lehet elfogadni, valamint státuszüzeneteket lehet publikálni, illetve másokéhoz kommentárokat fűzni. A sokak által idegesítőnek tartott, de ennek ellenére népszerű alkalmazások, kvízek nem jelennek meg ezen a felületen. A Facebook közlése szerint a Lite-ot egyebek mellett Indiában tesztelik, ahol sok kezdő felhasználó csatlakozik az oldalhoz, és túl bonyolultnak találja annak használatát.

Forrás: [origo]
Az Azharc nevű felhasználó képernyőmentése az új felületről

A lite.facebook.com címen elérhető tesztoldal kedden véletlenül vált hozzáférhetővé felhasználók szélesebb köre számára, azóta ez az oldal a standard nyitólapra viszi a látogatókat, de számos helyen publikáltak képernyőmentéseket az új felületről.