Emaillel küzdene a cenzúra ellen az Amerika Hangja

Vágólapra másolva!
Az Amerika Hangja (VOA) rádióállomás mögött álló kormányzati szervezet az online cenzúra kikerülésére keres technológiákat, hogy üzeneteiket az olyan komoly tartalomszűrővel rendelkező országokba is eljutathassák, mint Irán vagy Kína. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzati műsorszórási hivatal (BBG) megerősítette, hogy olyan lehetőségeket keres, amelyekkel az ingyenes levelező rendszerek, mint a Gmail, a Yahoo, vagy a Hotmail lehetnének a műsorszóró csatornák.

"Az e-mailek kódolási elvére épülő rendszer nagyon ígéretesnek tűnik, de még nem alkalmas a bétatesztelésre" - mondta Ken Berman, a BBG technológiai igazgatója. A feed over email (FoE) technológia lehetővé teszi, hogy a külföldi hírek után érdeklődő felhasználók levélben kapják meg a BBC vagy a Voice of America legújabb írásait. A levelezéshez használt SMTP protokollra épülő megoldás elboldogul a képes anyagokkal és a kisebb podcastokkal is. A feed over email megoldások legagyobb előnye, hogy az IP-címeken és a kulcsszavakon alapuló internetszűrőket ki lehet vele kerülni.

A BBG szerint, a kész szoftvert elsőként Kínában és Iránban tesztelnék. A fejlesztők szerint a cenzúra kikerüléséhez csak egy külföldi szolgáltatótól származó e-mail címre - például Gmail vagy Yahoo fiókra - van szükség. Arról azonban nem szólnak, hogy mi történik abban az esetben, ha a technológia bevezetésével egy időben a levelekhez való hozzáférést is tiltani fogják.

Az Egyesült Államok nem katonai célú műsorszolgáltatását végző BBG adásai, köztük a Szabad Európa Rádió, a Szabad Ázsia Rádió, az Amerika Hangja, illetve a Közel-kelet Hangja világszerte 60 nyelven érhető el, a hallgatóik száma hetente becslések szerint mintegy 175 millióra tehető.