Vágólapra másolva!
A népszerű üzenetküldő szolgálatást hamarosan a felhasználó pontos földrajzi koordinátáinak továbbítására is megtanítják, így még könnyebb lesz a környékbeli, vagy a felhasználó számára érdekes területekről keresni információkat.
Vágólapra másolva!

A Twitter új fejlesztőkörnyezete (API) képes lesz rá, hogy a felhasználók pontos tartózkodási helyét is továbbítsa - jelentette be a szolgáltatás egyik alapítója, Biz Stone csütörtökön. A népszerű üzenetküldő, vagy mikroblog-szolgáltatás így valóban helyfüggővé válik. A felhasználók mindeddig csupán tartózkodási helyük nevének megadásával kerülhettek a térképre, ez azonban nem feltétlenül jelzett valódi földrajzi helyet: az iráni ellenzéki tüntetések támogatói például világszerte Teheránra változtatták virtuális tartózkodási helyüket, támogatásukról biztosítva a mozgalmat.

Az új Twitter-API ezzel szemben már a teljes, pontos földrajzi koordinátákat is kezelni tudja majd. Az újítást opt-in rendszerben valósítják meg, vagyis a felhasználóknak is bele kell egyezniük a koordináták felhasználásába, és maga a Twitter.com oldal egyelőre nem ismeri majd az új funkciót, csak az API révén hozzá kapcsolódó egyéb alkalmazások. Ezek kapcsolhatják majd össze a Twittert azokkal a készülékekkel vagy szoftverekkel, amelyek a felhasználó tartózkodási helyét megadják a GPS-adatok vagy más információk (például IP-cím) alapján.

"A pontos, minden egyes üzenethez (tweethez) társított földrajzi koordináták segítségével lehetőség lesz rá, hogy a felhasználók ne csak azoknak az üzeneteit olvasgathassák, akiket követnek, hanem bárkiét az adott környékről vagy városból" - írja Biz Stone az újításról a cég blogján. "Könnyű elképzelni, milyen érdekes lehet ez a lehetőség például egy koncert, vagy valamilyen drámai esemény, például egy földrengés idején" - vélekedik az alapító.

A Biz Stone által felhozott példa nem véletlen: a Twittert már eddig is rendszeresen használták az internetezők a világ különböző pontjain zajló eseményekről való tudósításra, és egy földrengés vagy más rendkívüli esemény kapcsán általában így érkeznek a leggyorsabb beszámolók. Az új funkció révén már azt is pontosan tudni lehet majd, hogy honnan.