Online téka nyílhat a YouTube-on

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb videomegosztóján nemsokára teljes filmeket is kölcsönözhetnek majd a látogatók - számolt be a Wall Street Journal a céghez közel álló forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az oldal tulajdonosa, a Google az amerikai lap értesülései szerint jelenleg is tárgyalásokat folytat a nagy hollywoodi filmstúdiókkal új, fizetős szolgáltatások beindításáról. Ennek keretében az oldal látogatói teljes mozifilmeket is megtekinthetnek majd a YouTube-on különdíjért. Hasonló online tékát Amerikában a Netflix, az Amazon és az iTunes működtet, a Hulu.com-on pedig hirdetések megtekintéséért cserébe lehet filmeket, sorozatepizódokat megtekinteni.

A YouTube-nak eddig a legtöbb bevétele a felületén értékesített reklámokból származott, az amerikai felhasználók számára pedig a Sony, a Warner és a Lionsgate stúdiók régebbi alkotásait kínálja javarészt szponzoráció formájában, ingyen megtekintésre. Ha azonban a fizetős szolgáltatás beindul, a látogatók számára újabb filmek is elérhetővé válhatnak legálisan. A szájton egyébként az amatőr felvételek mellett számos jogtalanul feltöltöt videó érhető el, mivel ezek tetemes mennyisége miatt a cég csak nehézkesen tudja kiszűrni ezeket. Egy korábbi intézkedése keretében a szájt nem legálisan használt zeneszámokat tartalmazó klipeket elnémította, ezek aláfestéséhez a feltöltők egy elég tekintélyes, szabadon használható katalógusból válogathatnak.


Kisfilmeket már most is lehet nézni a YouTube-on

A New York Times cikke szerint ha a videomegosztónak sikerül megállapodnia a filmstúdiókkal, akkor jó esély van arra, hogy egy-egy film DVD-premierje után nem sokkal a YouTube-on is kikölcsönözhetők lesznek az alkotások. Egy magát megnevezni nem kívánó filmipari vezető úgy nyilatkozott, a feleknek már csak az árazásban, illetve a premierek időzítésében kell megállapodniuk. A Google egyébként pár évvel korábban, Google Video nevű szolgáltatásában kínált fizetős tartalmakat, ám a YouTube 2006-os felvásárlásával ezek eltűntek kínálatából. A cég nem kommentálta a mostani lapértesüléseket.