Segítség, anyám az iWiW-en!

Vágólapra másolva!
Vigyázat, a Facebookhoz és az iWiW-hez hasonló közösségi oldalakat már nem csak a koleszos szobatársak vagy a haverok használják, lassan anyu, apu és a nagyszülők is feltűnnek rajtuk, de a leendő főnök is leinformálhat ezeken keresztül egy állásinterjú előtt. Megmutatjuk, hogyan lehet elkerülni a kellemetlen szituációkat megfelelő adatvédelmi beállításokkal. Mottónk: akire nem tartozik, ne is lássa!
Vágólapra másolva!

Maga Barack Obama amerikai elnök hívta fel a figyelmet a múlt héten arra, hogy csínján kell bánni a közösségi oldalakon publikált tartalmakkal, egy-egy ordenáré szöveg, másokat sértő kép egy állás megpályázásakor visszaüthet. Sok cégnél ugyanis a Facebookhoz és a magyar iWiW-hez hasonló szociális hálózatokon is utánanéznek a jelentkezőknek, ezért semmi olyat nem szabad közzétenni, amit később megbánhatnánk. Persze ez nem azt jelenti, hogy karót nyelt erkölcsbajnokként kell viselkedni a netes haveri körben: megfelelő adatvédelmi beállításokkal elejét vehetjük a kínos jeleneteknek, felesleges sértődéseknek, s szegény szülőket sem feltétlenül kell megbotránkoztatni a hétvégi kannásboros, nyárbúcsúztató buli képeivel.

Az iWiW-en jól kell viselkedni

Az iWiW esetében alapvetően arra van mód, hogy a felhasználók korlátozzák azt, hogy az adatlapjukon publikált információkhoz kik férhessenek hozzá: csak az ismerősök, vagy az ismeretlenek is, méghozzá a jobb felső sarokban lévő Profil-szerkesztés linkre kattintva. Természetesen az olyan alapvető információkat, mint például az iskolák, érdemes mindenkivel megosztani - már ha szeretnénk azt, hogy egykori osztálytársaink ránk akadjanak. Ellenben a telefonszám, az e-mail és a lakcím már privát adat, ezek közzétételét érdemes erősen megfontolni. A profilszerkesztőben a megosztást és az elrejtést is igen egyszerűen, a kis lakat ikonokra kattintva lehet megtenni.

Forrás: [origo]
A kis lakatokkal állíthatjuk az iWiW-en, mit láthatnak az idegenek, és mit az ismerősök

Azt, hogy pontosan mit is láthat egy idegen adatlapunkra tévedve, könnyen ellenőrizhetjük: rá kell kattintani a Profiloldalam linkre, ott pedig az adatlap felett váltogatni tudnak a felhasználók két mód között: Adatlap megtekintése ismerősként / Adatlap megtekintése ismeretlenként. Ugyanakkor - egyelőre - az iWiW-en nincs lehetőség arra, hogy a felhasználók szelektálják, ismerőseiken belül kiknek milyen adatokhoz szeretnének hozzáférést biztosítani. Egyszóval: az obszcén megjegyzéseket a nagyi ugyanúgy látja, mint a nagyfőnök, így az iWiW-en célszerű betartani az etikettet. Kevesen élnek vele, pedig extra lehetőségként azt viszont be lehet állítani az [origo] közösségi oldalán, hogy a feltöltött fotókhoz ki férjen hozzá: nem csak azt lehet szabályozni, hogy mit lássanak az idegenek, de az ismerősök csoportjai között is eltérő jogosultságokat oszthatunk szét: elvégre nem biztos, hogy a félmeztelen nyaralós fotókat feltétlenül meg kell osztani az összes munkatárssal - hiszen az Ismerősök friss képei funkció bevezetése óta a feltöltések - alapból - már nem maradnak észrevétlenül.

Forrás: [origo]
iWiW: nem muszáj megosztani mindenkivel az összes fotót

Facebook: aki ügyes, mondhat bármit

Csaknem mindenre kiterjedő hozzáférés-szabályozási funkciókat tartalmaz a világ legnépszerűbb közösségi oldala, a magyar nyelvű felülettel is rendelkező Facebook is, melyet ennek okán kissé nehézkes is használni, könnyű eltévedni a menük rengetegében. A beállítási lehetőségeket a képernyő tetején lévő Beállítások menüpont alatt, ott pedig az Adatvédelmi beállítások pontban lehet megtalálni, ahol a lenti képen látható szekciókban lehet elvégezni a konfigurálást.

Forrás: [origo]
Facebook: minden szabályozható, ezért kissé bonyolult

A Facebook Feketelista funkciója igen szigorú, az ide betáplált személyek teljesen eltűnnek a felhasználó szeme elől: nem csak az ismerősök listájából, de a keresési listák találataiból, sőt még az állapotfrissítések, képaláírások kommentjeiből is eltűnnek a száműzött emberek, mintha nem is léteznének. Az iWiW-en erre a célra a kapcsolat törlése szolgál, melyet az üzenetek közt elérhető Feladó kizárása gomb egészít ki.

A Facebookon az adatlapon át elérhető információkat hasonlóképp - kis lakat-ikonokon keresztül - lehet szabályozni, mint az iWiW-en, ám itt jópár további funckió is elérhető. Az Adatlap linkre kattintva megadható, hogy az ismerősök, illetve az ismerősök ismerősei milyen adatokhoz férhessenek hozzá, ráadásul mindent aprólékosan cizellálhatunk. Mint a lenti képen is látható, külön-külön paraméterezni lehet, hogy az állapotfrissítésekhez, linkekhez fűzött megjegyzéseket ki lássa, és ki ne.

Forrás: [origo]
Elrejthetjük a nagyi elől a részeges képeket a Facebookon

Mint a fenti képen is látszik, a Facebookon akár egyedileg is meg lehet adni - az Egyedi beállítások szerkesztése menüpontban -, hogy kik azok, akik megtekinthetik azokat a fotókat, videókat, amiken meg vagyunk jelölve, és kik azok, akikkel egyáltalán nem akarjuk megosztani ezeket az információkat. Segítségükkel néhány perc alatt akár egy nagytermészetű partiállat is be tudja úgy állítani a fiókját, hogy tanára, főnöke vagy nagymamája szemében igazi mintagyereknek tűnjön, miközben a facebookos haverokkal egymás hullarészeg fotóit cikizik folyamatosan. A Fényképek, amiken meg vagy jelölve funkció korlátozása egyébként józan életűek számára is ajánlott, hiszen ezzel meg lehet akadályozni, hogy egy ismerős galériájában felbukkanó előnytelen felvételen nevessen a fél világ.

Ugyanakkor érdemes belegondolni abba is, hogy az Ismerősök ismerősei mennyire tág halmazt jelent: bár a bejegyzésekhez írt kommenteket (Állapot és hivatkozások) célszerű velük is megosztani - hogy értelmes párbeszédet lehessen folytatni, a mások által feltöltött fényképek és videók hozzáférhetőségét azonban praktikus lehet lekorlátozni.

Forrás: [origo]
Facebook Hírek és Üzenőfal

Elrejtheti, ha szakít

Fontos beállítási lehetőséget rejt az Adatvédelmi beállítások Hírek és Üzenőfal pontja is a Facebookon. Egyebek mellett itt lehet szabályozni azt is, hogy a hírfolyamba ne kerüljön bele az az értesítés (Megváltozott a családi állapotom), amely arról tájékoztatja az összes ismerőst, hogy valaki épp becsajozott, bepasizott, szakított - figyelem, ugyanez a beállítás jelzi a házasságot is, így az egybekelőknek nem érdemes kikapcsolniuk. Ugyanitt tudják az adataikat féltők a Facebook Hirdetések fül alatt kikapcsolni azt, hogy a velük kapcsolatos információkat hirdetésekhez is felhasználja - ezek egyébként csak az ismerősök oldalain tűnnek fel, például a következőképp: Kovács Lajos is szereti a sushit.

Forrás: [origo]
Alapesetben ennyi mindenhez hozzáférnek a Facebook alkalmazások


Az utolsó szekcióban az alkalmazásokkal kapcsolatos beállításokat lehet elvégezni: a fenti képen egy frissen regisztrált felhasználó alapbeállításai láthatók, ezek tengernyi információhoz nyújtanak hozzáférést az applikációk számára. Utólag mindezt korlátozni lehet: sajnos a Ne ossz meg rólam információt a Facebook API-n keresztül opciót csak friss regisztrációt követően lehet praktikusan használni, ha ugyanis már használatban vannak ezt a környezetet használó alkalmazások, a rendszer csak ezek eltávolítását követően engedi bepipálni azt. Szerencsére a pipák elvételével jelentősen lekorlátozhatjuk a kvízek és egyéb hasznos, haszontalan vagy épp mókás alkalmazások számára elérhető adatok körét: ezek működéséhez a minimum a név, az ismerősök listája és a közösségi tagságok szükségesek.

A jövőben még többet fogunk állítgatni

Mint az cikkünkből kiderül, a hazai, illetve a világ legnépszerűbb közösségi oldalán is van lehetőség az információk visszatartására: az iWiW elsősorban az idegenekkel szembeni tartózkodásban segít, míg a Facebook bonyolult adatvédelmi opcióival akár közvetlen környezete elől is körbebástyázhatja magát bárki az interneten. A PC-s alkalmazások sorra költöznek a webre, egyre összetettebbekké válnak, ráadásul a szolgáltatások is egyre inkább csatlakoznak egymáshoz, hiszen például a képtárba feltöltött fotókat a közösségi oldalról is automatikusan elérhetik az ismerősök, akárcsak a Twitteren, blogon közzétett írásokat. Emiatt is biztos, hogy a jövőben még a Facebookénál bonyolultabb adatvédelmi beállító felületekre számíthatunk. Jó eséllyel egy felületen kommunikálunk majd a főnökkel, családdal, de még a közüzemi szolgáltatókkal is, szükségszerű lesz tehát beletanulni abba, hogy kinek milyen adatunkhoz biztosítunk automatikusan hozzáférést.