Borult a tábla a Google Monopolyján

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután másnap reggelig teljesen leállt a Monopoly City Streets: a Google webes térképére épülő online társasjáték összes felhasználójának eddig elért eredményei elvesztek, és mindenkinek újra kell regisztrálnia a szájton. Minderre a csalók és a rendszerhibák kizárása miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

FRISSÍTÉS: A Monopoly City Streets péntek reggel indult újra, a játék blogján publikálták az újonnan életbe léptetett szabályokat is: ezek értelmében például egy utca naponta csak egyszer cserélhet gazdát, bevezették az adót, az utcákra pedig már "Eladó" táblát is ki lehet rakni. Ha pedig valaki két hétig nem lép be, ezentúl minden elért eredményét törlik, a csalással gyanúsítható játékosokat pedig a börtön várja. Az üzemeltetők közlése szerint bővítették a megvásárolható utcák körét is, amelyről itt található információ. A magyar játékosok gyorsan reagáltak az indulásra, máris rengeteg utca foglalt már.

A jövő január végéig működő Monopoly City Streets játékkal a Hasbro kívánja népszerűsíteni az ismert gazdálkodós társasjáték legújabb, némileg modernizált kiadását. Magát a szájtot sem a Google fejlesztette, hanem egy brit ügynökség, bár a keresőcég is részt vett a kidolgozásában, ezért is adta hozzá a nevét. Az OpenStreetMap és a Google Térképek adatbázisán alapuló online játék indulása azonban nem volt zavartalan: mint arról beszámoltunk, a felhasználók rohama alatt napokig nyögött az oldal, sokáig be sem lehetett lépni, de később is tíz percet kellett várakozni minden egyes művelet elvégzésére. Persze az is lehet, hogy éppen ezzel próbálták rávenni a türelmetlenebb játékosokat az offline kiadás megvásárlására.

Miért nem tudom megvenni az utcámat?

Ez a társasjáték a világ városainak utcáin játszódik, bár csak azokat az utcákat lehet megvásárolni benne, amelyet a Wikipédiához hasonlóan a látogatói által feltöltött tartalmakon alapuló OpenStreetMap adatbázisa tartalmaz. Bár a Monopoly City Streetsen a Google Térképének lefedettsége látható, sokszor olyan utcákat nem lehet megvenni, amelyeken egyébként rajta állunk az egérkurzorral. Érdemes ezért az ilyen helyzetben az OpenStreetMap.org-on utánanézni annak, hogy a kérdéses terület egyáltalán megtalálható-e ott - ha nem, azt biztosan nem lehet megvenni: a vállalkozóbb kedvűek esetleg nekiállhatnak felvinni a szájtra kézzel az utcát.

Forrás: [origo]
Budapesten elfogytak az utcák, az újraindulás után viszont szabad lesz a vásár (még több kép)

Hibák és csalók miatt resetelnek

A játék működtetőinek minden bizonnyal nehéz volt meghozni ezt a drasztikus döntést: csütörtök délután magyar idő szerint 17 óra körül leállítják a Monopoly City Streets szervereit karbantartás és belső tesztelés céljából várhatóan fél-egy napra. Ráadásul az eddig megszerzett utcák, virtuális pénzek mind odavesznek majd, de még a regisztrációk is, mindenkinek teljesen elölről kell kezdenie a játékot a resetet követően, újra 3 millió virtuális dollárral a kézben. Kérdéses azonban, hogy egy ilyen újraindítást követően nem következik be majd ugyanaz a leállás, ami a játék indulását is övezte, hiszen jellegéből adódóan a multiplayer társasjátékot a világ minden táján egyszerre kell elindítani, nem lehet régiónként fokozatosan elvégezni a startot, hiszen így egyes kontinensen élők előnyhöz jutnának.

Pénteken tehát újraindul az utcákra való vadászat, remélhetőleg ezúttal a leállások és a hibaüzenetek nélkül. A játék hivatalos blogján azt ugyan konkrétan nem részletezik, milyen problémák miatt kerül sor az újraindításra, csupán azzal érvelnek, hogy a sok leállás miatt egyes szerencsés felhasználók behozhatatlan előnyre tettek szert. A fórumokban olyan esetekről számolnak be a játékosok, amikor például más által már lefoglalt felhasználónévvel is lehetett regisztrálni, a ranglistákon pedig feltűntek a többieknél nagyságrendekkel több virtuális pénzt begyűjtő trükközők is. A legegyszerűbb trükk a több különböző e-mail címmel való regisztrálás, az azonban kétséges, hogy ezt bármi módon ki tudnák szűrni a működtetők, hiszen a rendszer nem szűr IP-cím alapján, azzal ugyanis sokak számára feleslegesen blokkolná a szolgáltatás használatát. Emellett a visszaélésekre, trükközésre módot adó kiskapuk bezárását, egyúttal a játékmenet továbbfejlesztését ígérik az újranyitásra.

Forrás: [origo]
Az értékes utcák tulajdonosait mindig szivatják (még több kép)

Hogyan kell játszani?

Mivel a hét végén a teljes játék az elejéről indul, dióhéjban összefoglaljuk használatát azok számára, akik még nem próbálták ki. Az internetezők tízezrei által játszható társast a MonopolyCityStreets.com oldalán lehet elérni, ahol az első látogatás alkalmával ki kell választani egy szimpatikus, még szabadon elérhető utcát, meg kell vásárolni - ehhez magára az utcára vagy az alsó sorban lévő pénzkötegre kell kattintani -, ezt követően nyílik lehetőség az e-mailes regisztrációra is. Az utcákra épületeket lehet építeni: minél többet és nagyobbat húz fel a játékos, annál több pénzt kasszírozhat naponta, itt ugyanis nincs dobókocka vagy körök a játéktáblán, helyette 24 óránként kerül kiosztásra az utcák, építmények után járó bérleti díj a játékosok kasszájába.

Az online játszható Monopolyban a Nintendo internetképes játékaihoz hasonlóan nincs mód direkt kommunikációra, üzenetváltásra a játékosok között, legfeljebb pénzösszegeket, illetve a vételi, eladási szándékot jelezhetik egymásnak a felek. Ez valamelyest ront is az élvezeten, ám tagadhatatlan, hogy csak így lehet elejét venni annak, hogy trágárkodó renitensek rontsák a levegőt a játéktérben. Pedig minden bizonnyal menne a kőkemény anyázás akkor, ha valaki egy füstokádó gyárat telepít egy másik játékos utcájának közepébe, hogy borsot törjön riválisa orra alá: amíg a rontás rajta van, az adott utca egyáltalán nem termel bevételt. Ez azt jelenti, hogy nem lehet kibekkelni a játékot úgy, hogy valaki megvesz egy menő utcát a játék elején, majd csak gyűjtögeti a befolyó pénzeket, folyamatosan aktívnak kell lenni, még ha ez napi pár percnyi ráfordításból is kihozható.

Segít és szívat a szerencsekártya

Véletlenszerűen előbukkanó szerencsekártyákkal bónuszpontokat, épületeket lehet elnyerni, egy másikkal a rontást hozó fekete undokságokat lehet eltüntetni a térképről, vagy csak hobbiból letörölni bárki más házát - persze ebben az esetben minden bizonnyal a bosszú sem várat majd sokáig magára. Nem garantál sikert az sem, ha sikerül egy nagy, ismert utcát megszerezni: szerzőnk például a Szent István körutat kaparintotta meg, ám az csupán egy alkalommal hozott jó pénzt a konyhára, amint rendesen hozzáférhetővé vált a játék, a játékostársak rögtön telepakolták minden rosszasággal. Érdemesebb lehet ezért a vidéki, nem ismert utcákból bevásárolni, s ezeken építkezni a sok kicsi sokra megy elv alapján.

Forrás: [origo]
New Yorkban sem lehet már befektetni (még több kép)

Bárki küldhet és kaphat vételi ajánlatot saját utcájára, ezeket az üzeneteket az alsó boríték ikonra kattintva lehet megtekinteni: fontos, hogy mindenképpen fel kell dolgozni ezeket (el kell utasítani vagy el kell fogadni az ajánlatot), a rendszer ugyanis 7 nap várakozást követően automatikusan elfogadja a felajánlott összeget, és túlad helyettünk az adott utcán.

Szerveződnek a klánok

A Twitteren már lelkes magyar monopolysokba is botlottunk, Simon Benjámin és Heilig Szabolcs például egy olyan oldalt indít be hamarosan, amelyen bárki saját klánt hozhat létre, amibe meghívhatja ismerőseit, és a teljes körű kommunikációs lehetőségek, valamint egyeztetett stratégia kidolgozásával komoly eredményeket érhet el az online társasjátékban. Ehhez hasonló fórum külföldön már több is létezik, s úgy tűnik, nem bántja az üzemeltetőket sem, mivel a hivatalos blog kommentjei közül nem moderálják ki ezek címeit. Az oldal az MCSClans.com címen lesz elérhető, az érdeklődők addig is a fejlesztők Twitter-fiókján érdeklődhetnek a fejleményekről. A szájt készítői a Firefox böngésző alá elérhető ingyenes bővítménnyel, a Greasemonkey-val használható kiegészítőket is kiadnak a Monopolyhoz, amellyel extra funkciókat lehet adni a játékhoz. Ezek első darabja egy olyan szkript, amely az épületek listája alá kiírja azt is, hogy befektetésük hány nap alatt térül meg.

Valaki csinálja meg a profi verziót!

A Monopoly City Streets egy hatalmas ötlet, igazán rá lehet kattanni, de sajnos nagyon érződik rajta, hogy csupán egy promócios célú, néhány hónapos lefutású kampányra készült. Egy biztos, ha valaki megcsinálná a műholdképes verziót, ahol csak ismerősökkel vagy klánok klánok ellen módban lehetne játszani, sokan még fizetni is hajlandóak volnának érte. Nagyon hiányzik belőle a közvetlen chatelés, üzenetküldés lehetősége - bár megértjük, hogy egy ingyenes játéknál ezek moderálására nincs mód. Azt is meg kellene oldani, hogy a házak ne csak egyetlen nézetben, maximális zoom mellett látszódjanak, hanem távolabbi nézetből is, és szabadon lehessen közelíteni vagy távolodni a játéktértől. A dobókockát nem sírjuk vissza, de nem ártana több lehetőség akár szerencsekártyák formájában, és persze az utcákból is jobb lenne nagyobb lefedettség: ha ezt valaki megcsinálja, soha többé nem fogunk az asztal mellett monopolyzni.