Szoftverrel kerestek melegeket a Facebookon

Vágólapra másolva!
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) két diákja olyan szoftvert készített, amellyel a Facebook közösségi szájton lévő ismerősök listáját elemezhetik: a program a kapcsolatlisták elemzésével nagy eséllyel képes megállapítani egy felhasználóról, hogy meleg-e akkor is, ha ezt nem publikálta adatlapján - számolt be a Boston Globe.
Vágólapra másolva!

Az angol gay, vagyis meleg szó nyomán "Gaydar" névre keresztelt alkalmazást Carter Jernigan és Behram Mistree készítette, amely nem tesz mást, mint az adott felhasználó ismerőseinek listáját elemzi. A végzős diákok eddigi tapasztalatai szerint ugyanis az embereket igen relevánsan jellemzi ismerőseik hálózata: a melegek pedig általában több meleg ismerőssel rendelkeznek.

A vizsgálat készítői szerint csupán azzal, hogy valakit a barátunknak jelölünk, már felfedünk valamit magunkról a nyilvánosság előtt, még ha adatlapunkon szinte semmilyen információt nem osztunk meg a külvilággal. A páros szoftvere csupán az illető nemét és barátainak listáját vizsgálta, és statisztikai alapon megtippelte, hogy az adott felhasználó meleg vagy sem. Bár a kutatás készítőinek nem volt módja az összes kontakt esetében megvizsálni ennek valóságtartalmát, kontaktjaikkal kapcsolatos ismereteik alapján úgy nyilatkoztak, a szoftver meglehetősen jó hatékonysággal dolgozik. Ugyanakkor a vizsgálatot egyebek mellett a PC World is komoly kritikával illette, mivel a kutatók csupán tíz meleg ismerős helyes felismerése nyomán állították fel hipotézisüket, így nem látják bizonyítottnak, hogy a módszer valóban működőképes. A felhasználók adatait egyébként anonim módon kezelték, a kutatás eredményeit pedig titkosítva tárolják, és a vizsgálatot az MIT etikai bizottságának jóváhagyása birtokában végezték el.

Sok ismérv kiszűrhető statisztikai alapon

A Boston Globe cikkében szakértőket idézve viszont arra is utalt, hogy statisztikai alapon egy sor egyéb ismérvet is meg lehet tudni egy felhasználóról, például ha legtöbb ismerőse 45 év feletti, valószínűleg nem egy tinédzserről, hanem felnőttről van szó. Kevin Bankston, az Electronic Frontier Foundation civil jogvédő szervezet szakértője is osztja azt a nézetet, mely szerint ismerőslistáik jellemzik a felhasználókat, ezek alapján például vallásukra, politikai nézetükre vonatkozólag is elég hatékonyan informálódhatnak a közösségi oldalak használói.

Mások szerint a csoporttagság relevánsabb

Kissé más véleményen vannak a Marylandi Egyetem munkatársai, akik a Facebook és a Dogster közösségi szájtokon, a Flickr képmegosztón és a BibSonomy közösségi könyvjelzőoldal adataiban bányásztak. Vizsgálataik során a felhasználókról elérhető adatok egy részét szándékosan elrejtették, majd megvizsgálták, képesek-e ezeket elemzéssel megszerezni. A Flickr esetében a leggyakrabban a lakóhelyet, a Facebook esetében a felhasználók nemét, a Dogsternél a kutya fajtáját tudták kitalálni elemzéssel, míg a BibSonomy-n hatékonyan tudták azonosítani módszerükkel a spammereket. A vizsgálatot végző kutatók azonban az MIT-s társaikkal ellentétben úgy vélik, csínján kell bánni azzal, hogy az embereket ismerőseik alapján ítéljünk meg. Ennél sokkal relevánsabb információkkal szolgál az, hogy az adott felhasználó milyen csoportokban tag egy-egy közösségi szájton.