Ismét leállt a Gmail

Vágólapra másolva!
Ismét elérhetetlenné vált hazánkból a Google ingyenes levelezőprogramja, a Gmail. A cég gyorsan jelezte, hogy tudatában van a problémának, állításuk szerint a kimaradás csak a felhasználók egy kisebb hányadát érintette. A Google szakemberei ezek után körülbelül egy óra alatt állították helyre a hibát.
Vágólapra másolva!

A levelező felületén megjelent hibaüzenet szerint csak a Névjegyzék elérésével voltak problémák, ám valójában az oldal egyéb funkciói sem működtek. A belépett felhasználók nem feltétlenül tudtak tallózni korábban kapott leveleik között, illetve esetenként az új üzenetek küldése sem működött. A kimaradás nem csak hazánkat érintette, a Twitteren késő délután nagy számban pörögtek az elérhetetlen levelezőről szóló csiripek. A Google 5:29-kor adott ki információt a helyreállítás megkezdéséről, amiben azt jósolták, a következő órában mindenkinek helyreáll a levelezése és a névjegyzéke. Egy órával később valóban helyreállt a szolgáltatás.

A Google szolgáltatások üzemhibáiról tudósító Apps Status Dashboard lap szerint csak a Gmail gyengélkedett, a többi webalkalmazást zavartalanul lehetett használni. Tesztelőnk tapasztalata szerint a Google Csevegő szolgáltatása, a Talk sem üzemelt megbízhatóan, üzenetküldés helyett esetenként csupán hibaüzeneteket dobált a szolgáltatás. A statisztika tanulsága szerint hasonló kimaradás legutoljára szeptember elsején volt.

A levelezőklienst használók valószínűleg semmit sem érzékeltek a kimaradásból, IMAP és POP protokollon gond nélkül letöltődtek a legfrissebb levelek. Aki sürgős információt vár, hasonló esetben megteheti, hogy telepít gépére egy klienst, hiszen az új kapcsolatok beállításával nem volt gond. A választék bőséges: kedvencünk a mindentudó Spicebird , de a célra jó lehet a Mozilla Thunderbird nevű levelezője - igaz ebből az öreg kettes verzió helyett érdemes a 3.0 bétáját letölteni - vagy akár a Microsoft Outlook is. A szükséges beállításokról külön oldalak vannak a Gmail segítőoldalain, amik folyamatosan elérhetőek voltak, ám a szolgáltatást csak a webes levelező felületén lehet engedélyezni, így aki nem állította be előre, az kénytelen volt megvárni azt, hogy kijavítsák a szolgáltatást.