Hírfolyammal bővül az iWiW

Vágólapra másolva!
A közösségi szolgáltatások ma már nem csupán multimédiás képességekkel felruházott telefonkönyvek, sokkal inkább a virtuális világ társasági rovatai - ha képben akarunk lenni, kivel mi történt, csak a címlapi hírfolyamokat kell követnünk. Ráadásul nem távoli hírességekről, hanem a közvetlen környezetünk eseményeiről özönlenek a hírek. Testvér-oldalunk, az iwiw e funkcióval bővítette funkciói körét.
Vágólapra másolva!

A hírfolyam (angolul activity feed, azaz aktivitás-értesítők) olyan bejegyzéseket tartalmaz, mint például valaki új fényképeket töltött fel, két barátunk mostantól ismerősként tartja számon egymást, valaki másnak megváltozott a profiloldalán a családi állapota vagy lecserélte a profilképét, új apróhirdetést adott fel és így tovább. Ezek az értesítések az iWiW Üzenőfalához hasonló formában jelennek meg, segítségükkel anélkül lehetünk tisztában ismerőseink életének apróbb-nagyobb változásaival, hogy állandóan profiloldalukat, fényképalbumaikat böngésznénk.

Forrás: [origo]

Személyre szabva még kényelmesebb

Hasonló funkcióval nemzetközi közösségi oldalak már többen is bírnak. Ezeket használva már e szolgáltatás árnyoldalai is érezhetőek: túl sok az információ, felesleges eseményekkel terheli túl képernyőket és az agyunkat, az egyes ismerőseinktől vagy bizonyos jellegű eseményekről érkező nagy mennyiségű bejegyzést pedig már-már spamnek érzékeljük. Testvérünk, az iWiW, úgy tűnik, tanult a többi közösségi szolgáltatás által elkövetett hibákból, s egy igen kényelmes, jól szabályozható, mégis egyszerű hírfolyam-rendszert hozott össze. Az Üzenőfal alatt megjelenő Hírfolyam bejegyzései a felhasználó profilképéből, egy legfeljebb egy-két mondatos tömör üzenetből, és ha van értelme, még egy fotóból állnak. Az azonos időben történő azonos jellegű események nem különálló bejegyzésként, hanem csoportosítva jelennek meg, azaz például a tíz feltöltött fotó nem tíz bejegyzést hoz létre, csupán egyet.

A beállítások szerteágazóak, kezelése mégis egyszerű, sőt a kényelmes jelzőt is megkockáztatnánk. Minden bejegyzés mellett találunk egy beállítások-linket, ennek segítségével kétféle döntést is hozhatunk: az adott személyről soha többé nem akarunk itt hallani, vagy a funkció híreit tiltjuk ki a folyamból. A kizárt személyeket és funkciókat bármikor visszahívhatjuk. Ugyancsak beállítható, mégpedig típusonként, hogy a saját tetteinket leíró bejegyzések létrejöjjenek-e, a hírfolyamunk pedig utólag is szerkeszthető, azaz akkor is törölhetünk egy-egy bejegyzést, ha az esemény-típust általában közölhetőnek jelöltük. Azokról az eseményekről pedig, amelyek két tagot érintenek (például ha ismerősöknek jelölték egymást), csak mindkettejük engedélye esetén születik hír.

Forrás: [origo]



Ma már ez a lényeg

A legtöbb közösségi szolgáltatásban találunk hírfolyamot, sőt az utóbbi időben ez vált a központi elemmé, mert új értelmet adott a korábban kapcsolatok nyilvántartására és nyilvános üzengetésre szorítkozó társas hálózatoknak. A tagság továbbra is pusztán saját életét naplózza, azonban emellett a mások tevékenységéből keletkező, már-már magazinszerű, a társasági rovatok hangulatát idéző összeállítást is olvasgathatja. Olyan érzés, mintha újra felvennénk a kapcsolatot a rég nem látott ismerősökkel, hiszen tisztában vagyunk életük történéseivel, mintha naponta beszélnénk egymással.

Az online kapcsolatápolást sokan ellenzik, a kapcsolatok kiüresedésére, bezárkózásra, offline magányra figyelmeztetve a netezőket. A kétkedők többnyire úgy vélik, akit igazán érdekli, mi van a másikkal, felemeli a telefont vagy összefut vele egy hideg sörre. Igen ám, de ismerősből átlagban kétszázhetvennel rendelkezünk (az iWiW-en legalábbis), s ha ezek nagy többségét nem is soroljuk a barátaink közé, arra azért kíváncsiak vagyunk, ha házasodnak, gyereket szülnek, munkahelyet változtatnak. Az online kapcsolattartás eme időben eltolt módja, az úgynevezett aszinkron kommunikáció teszi lehetővé, hogy kevés idő alatt is képbe kerüljünk nagyszámú ismerősünk mindennapi dolgaival. Azok, akik hisznek a neten ápolt ismeretségekben, éppen arra hivatkoznak, hogy így sok olyasmiről is tudomást szerezhetnek, ami aztán egy-egy régi kapcsolat feléledéséhez járul hozzá, s ami amúgy elsikkadt volna.

Forradalmi változás

Az új funkció várhatóan sokkal többet jelent a legnépesebb magyar kapcsolatháló-szolgáltatás életében, mintsem egy új, szórakoztató tartalmi elem megjelenését. A Hírfolyam alapjaiban változtathatja meg a felhasználás módját, természetét. Biztosak lehetünk benne, hogy bevezetése után számos dolog másképpen működik majd, mint eddig.

A Hírfolyam bevezetése előtt, hacsak nem kaptunk bejelölést, személyes üzenetet, avagy nem akartunk utánanézni valakinek és már túl voltunk az ismerős-gyűjtögetés fázisain, nem volt különösebb értelme belépni az iWiW-re. Olvasgathattuk az Üzenőfalat, illetve egy eléggé eldugott és körülményes funkció segítségével megnézhettük az ismerősök által feltöltött legfrissebb fényképek közül néhányat, ezen túl bármilyen tartalomhoz csak nyomozáshoz fogható keresgéléssel juthattunk el. Ennek vége: a címlapon egy gyakran frissülő, változatos tartalmú hírfolyamot olvashatunk, így valószínűleg sokan lesznek majd, akik napi netes rutinjuk részévé teszik, hogy benéznek az iWiW címlapjára és átfutják a Hírfolyam legújabb bejegyzéseit. Ezzel persze kölcsönhatásban a felhasználói aktivitás is bővülhet, mennyiségében és sokszínűségében egyaránt, azaz újra belakják az emberek ezt a virtuális közteret.

Sejthetően újabb lendületet vesznek az alkalmazások is, hiszen létükről, működésükről immár akkor is értesülünk, ha egy ismerősünk elkezdi használni valamelyiket. Márpedig az efféle, közösségi hálózatokon belül működő programocskák akkor terjednek a leggyorsabban, ha mindenki szeme láttára veszik őket használatba a komoly internetes rutinnal bíró, legaktívabb felhasználók. Ez is visszahat majd az iWiW-élményre is, mert az alkalmazások terjedése az közösségi portál szórakoztató vagy hasznos funkcióinak bővülését vonja maga után.

Olyan régi lehetőségek, mint például az apróhirdetés, reneszánszukat élik majd, mert működésükről immár nem csak az szerez tudomást, aki nekiáll böngészni a kategóriák között, hanem a hirdető minden ismerőse, amint a Hírfolyamban látja az új hirdetés feladásáról értesítő üzeneteket. Általában is várható, hogy az Üzenőfal visszanyeri eredeti funkcióját, azaz üzenetek közzétételére fogjuk elsősorban használni, mert az apróhirdetéseink, új képeink reklámozására már nem lesz szükség, megteszi ezt helyettünk az automatikus hírfolyam.

Van folytatás

A külföldi közösségi site-okon is jelen lévő felhasználók minden bizonnyal hiányolni fognak még két tulajdonságot a megújult iWiW ezköztárából. Furcsának fog tűnni, hogy a személyes üzenetek és a hírfolyam-elemek miért vannak külön dobozokba száműzve - hiszen a használó szempontjából nincs különbség aközött, hogy valaki például üzenetben köszöni a sok jókívánságot vagy új fotókat töltött fel a szülinapi bulijáról. Másrészt pedig igencsak hiányzik az iWiW-en kívül talált, de a barátokkal itt is megosztásra érdemesnek gondolt weboldalak, videók és egyéb tartalmak közzétételére szolgáló eszköz, magyarul a tartalmak beágyazását lehetővé tevő üzenetfajta.

Erre sem kell már sokáig várni, hiszen az iWiW-esek tervei szerint heteken belül indul a következő verzió, amelyben az Üzenőfal összeolvad a Hírfolyammal, s a tagok által írt üzenetekben szereplő linkeket intelligensen kezeli majd a rendszer: az üzenethez kapcsolva automatikusan megjelenik a linkelt tartalom ízelítője, például egy blogbejegyzés első néhány mondata vagy a hivatkozott videó nyitóképe is.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.