Újabb hazai városok kerültek fel a román Street View-ra

Vágólapra másolva!
A Norc.hu címen elérhető szájton Budapest utcái mellett már a Balatont is körbe lehet járni virtuálisan, de további hat vidéki város utcáiról is elérhetővé váltak a román társaság által készített panorámafelvételek. Az adatvédelmi biztos egyébként nem csak a hasonló Google Street View szolgáltatás, hanem a Norc kapcsán is vizsgálatot folytat, a szájt azonban ettől függetlenül publikálja képeit.
Vágólapra másolva!

A Norc.hu kamerás autói tavasszal, pár héttel a Google Street View panorámaképeit rögzítő járműveinek felbukkanása előtt kezdték el a munkát Budapesten, az utcák virtuális bejárását biztosító felvételek már régóta elérhetők a román cég magyar szájtján. A Norc honlapjáról elérhető tartalmak köre az elmúlt napokban jelentősen bővült: a főváros mellett már akár az egész Balatont körbe lehet járni a böngészőben az egérrel kattintgatva, emellett Debrecen, Győr, Hajdúszoboszló, Miskolc, Szeged és Szentendre utcáinak jelentős részéről is elérhetők a panorámafelvételek az oldalon.

A szolgáltatásba most felkerült helyek között vegyesen vannak vidéki nagyvárosok és idegenforgalmi szempontból érdekes célpontok, de mivel a panorámaképek autóval készültek, sok látványosságot nem tudtak megközelíteni a Norc munkatársai, és a virtuális barangolás már csak azért sem ad teljes élményt, mert a cég átlagosan 8-10 méterenként készített egy felvételt. Így például hiába van ott a térképen a balaton, a sétányokkal körülvett tihanyi apátságról sem készült jó fotó, mert az autóval bejárható út végétől messze van, az utcáról pedig kitakarja egy étterem. A cég munkatársai Szentendre leginkább látogatott óvárosi részein sem autózhattak körbe, a szegedi dómot pedig szintén csak hátulról tudták megörökíteni.

A Google autói még a parkolóban maradnak

Annak kapcsán, hogy miként lehet az, hogy a Google hasonló szolgáltatása nem indult be, és a cég kamerás autói is leálltak, miközben a Norc tartalmai még bővülnek is, megkerestük az Adatvédelmi Biztos Hivatalát. Korábban ugyanis a keresőóriás kamerás Opeljeit éppen Jóri András adatvédelmi biztos aggályai miatt állította a parkolóba. A hivatalnál az [origo] érdeklődésére elmondták, még nem zárult le véglegesen a biztos és a Google közti egyeztetés, így nem tudják megmondani azt sem, mikor bocsátja ki az ombudsman ezügyben állásfoglalását.

A Norc.hu-ról az egyes helyek panorámaképeit beágyazni és azokra linket küldeni csak regisztrálás után lehetséges, cserébe az oldal eltárolja a felhasználó által elnevezett linkeket, és kényelmesen kezelhető, rövid URL-t ad azokról.

Forrás: [origo]
A Szegedi Dóm a Norc.hu-n

Mint elmondták, a Google egyébként nem az adatvédelmi biztos kérésére szünetelteti a panorámák rögzítését, hanem önként határozott erről, mivel - ahogy arról beszámoltunk - más országokban is felmerültek aggályok a Street View-val kapcsolatban. A szokásosnál nagyobb körültekintést az is megköveteli, hogy a szolgáltatás indítását követően utólag nagyon nehéz kikényszeríteni a jogszerű magatartást.

A Norcot is vizsgálja az adatvédelmi biztos

Ugyanakkor a hivatalnál azt is elmondták, hogy a Norc adatkezelésével kapcsolatban is folyamatban van az adatvédelmi biztos vizsgálata, amelyben a nyilvánosságra kerülő személyes adatok kapcsán felmerülő jogi kérdések központi szerepet játszanak. A vizsgálat során az adatvédelmi biztos együttműködik a román adatvédelmi hatósággal, amely szintén vizsgálja a társaságot.