Magyarul is tud a Google influenzakeresője

Vágólapra másolva!
Magyarul is elérhető a keresőkifejezéseket és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatait felhasználó Google Influenza Trendek. A program a netezők által beírt szavak alapján becsli meg, hogy egy-egy területen milyen eséllyel van járvány.
Vágólapra másolva!

Egyes keresési kifejezésekre még akkor is gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején, ha magunk nem is vagyunk betegek. Ez az alapötlet a mától magyarul is elérhető Google-féle influenza információs oldal mögött. A keresési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataival egészíti ki a szolgáltatás, ami képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. A hagyományos, az orvosok és páciensek bevonásával készített felmérésekből álló influenzakövetéssel szemben a Google keresései valós idejű visszajelzést adnak a megbetegedésekről a világ különböző pontjain.

Az Influenza Trendek hazai verziója nincs régiókra osztva, nem lehet rajta megnézni, hogy az egyes megyékben, vagy legalább a Dunántúlon, Tiszántúlon milyen gyakran keresnek az emberek az influenzához kapcsolódó szavakra. Ha pontos regionális infókat nem is ad hazánkra a szoftver, azt nem titkolja el, milyen adatokból építkezik. Az Influenza Trendek adatbázisát minden felhasználó szabadon letöltheti, és forrásmegjelölés esetén szabadon használhatja is.

A járványügyesek is figyelik

"A Google Influenza Trendek egy innovatív eszköz az influenza követésére, amely kiegészíti a hagyományos járványfigyelő eljárásokat, mint amilyen a mi Európai Influenza Figyelő Hálózatunk. A rendszer az Egyesült Államokban és más országokban már bizonyított a szezonális és országos influenzajárvány követésével." - mondta Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ járványfigyelő osztályának vezetője, hozzátéve, hogy maguk is figyelni fogják az Influenza Trendek eredményeit.

Forrás: [origo]
Sokan keresnek az influenzára hazánkban

A felhasználók keresőkifejezéseiből következtető járványkeresőt először 2004-ben próbáltak meg létrehozni. Az ötletet a számítógépes megoldások és a gyógyászat összeházasításán dolgozó Günther Eysenbach professzor vetette fel. A Google a tudós nyomdokain haladva készítette el 2008-ra az Influenzakereső első verzióját.


Nem csak térképen ábrázolható a járvány

Az oldal elindítása előtt a keresőóriás maga is megvizsgálta az influenzára irányuló kereséseket és az amerikai járványügyi hatóság (CDC) által közzétett adatokat. Az vizsgálat azt mutatta, hogy Google keresések megbízhatóan jelzik, mikor erősödik a kór, mikor több a megbetegedés. A Google modelljének helyességét immár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ publikusan elérhető adatai is igazolták, ezért indulhatott el a szolgáltatás az európai országok némelyikében is.