Beszáll a Google a zenebizniszbe

Vágólapra másolva!
Kiemelt találattá válnak a számok és albumok a Google keresőjében. A keresőóriás Music OneBox nevű szolgáltatásával előadó, számcím vagy akár pár sornyi dalszöveg alapján kereshetnek majd zenéket a netezők. A meglelt slágerek első meghallgatása ingyenes lesz, a későbbiekért azonban már fizetni kell majd - adta hírül a New York Times Bits blogja.
Vágólapra másolva!

A találati lista első helyei között a Lala és a MySpace Music szolgáltatásoknak lesz bérelt helye. A Bits információi szerint az albumborító melletti hatalmas lejátszás gombok a két fenti szolgáltatásra viszik át majd a netezőket. A felhasználók ugyanis nem csak megtalálhatják a régen keresett slágereket, de rögtön le is játszhatják őket. Az első, ingyenes meghallgatás után azonban már vásárolni kell.

Nem csak az egyes számokat lehet végighallgatni, az albumok címére keresők a teljes lemez lejátszhatják egyszer, mielőtt döntenek a megvásárlásáról. A zeneboltok mellett a Google az Imeem, Pandora és Rhapsody streaming szolgáltatásokkal is együttműködik.


Kiemelt találatok lesznek a zeneboltok

"Az Apple tehetetlen azokkal a felhasználókkal szemben, akik torrentről töltenek le zenéket" - írta Mark Mulligan, a Forrester piackutató vállalat egyik szakembere október közepén a cég terjeszkedési lehetőségeiről - "A Google viszont tehet. Képzeljük el, hogy egy vásárló egy dalt keres és a torrentes tartalmak mellett feltűnnek a Google ajánlata is."

A zene pedig népszerű keresési téma, Marissa Meyer, a cég alelnöke szerint többmillió zenére irányuló keresés fut át naponta a cég szerverein. A leggyakoribb keresőszavak listáján előkelő helyet foglal el a "dalszöveg" kifejezés is. A Google zenei szolgáltatása egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető. A szolgáltatás európai bevezetésének időpontjáról még nincs információ.