Tesztelhető az újfajta netes címzés a Telekomnál

Vágólapra másolva!
November elejétől indítja el a Magyar Telekom az IPv6 internetes címzési technológia tesztelését, amely a jelenleg széles körben használt megoldásnál, az IPv4-nél jóval több IP-cím kiosztását teszi lehetővé, ami azért fontos, mert ezek száma elfogyóban van, hiszen már tévék, mobiltelefonok, rádiók, de akár hűtőgépek is képesek csatlakozni a világhálóra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom 2009. november 2-ától lakossági és vállalati ügyfelei számára egyaránt elérhetővé teszi a jelenlegi IPv4-et felváltó IPv6 technológián alapuló internet szolgáltatást, elsőként egy féléves tesztidőszak keretében. Várhatóan a 2010-ben induló csomag lesz az első teljes körű kereskedelmi IPv6 szolgáltatás Magyarországon. Korábban az Externet cég is bejelentette, hogy elérhetővé tette az IPv6 használatát ügyfelei számára.

Elfogynak a címek a jelenlegi módszerrel

Mint az a világháló egyik atyjának tekintett, jelenleg a Google internet-evangelistájaként tekintett Vint Cerffel készült interjúnkból is kiderült, a hagyományos - azaz IPv4-es - internetcímek száma fogyóban van, amely részben az internethasználók számának, de leginkább annak köszönhető, hogy már nem csak PC-k, hanem egy sor egyéb eszköz is képes csatlakozni a világhálóra a mobiltelefontól kezdve a televízióig. Cerf egyébként korábbi nyilatkozataiban 2010-2012-re prognosztizálta az internetes címzési rendszer kifulladását. A társaság közleménye szerint Európa számos országában már csak kilenc hónapra elég kiosztható cím áll rendelkezésre. Ez a korlát leginkább a vállalatok és intézmények életében okozhat komoly fennakadásokat, de az otthoni felhasználók számára is problémát jelenthet.

Szinte korlátlan számú kütyü kaphat majd címet

Bár léteznek alternatív megoldások a probléma orvoslására, a végleges orvoslást az IPv6 bevezetése jelenti, ez ugyanis nagyságrendekkel több cím (3,4x1038 darab cím osztható ki) kiosztását teszi lehetővé, ami az internetre kapcsolódó eszközök működtetéséhez szükséges. Szerencsére a két technológia párhuzamosan is képes üzemelni, ami elősegítheti az átállás zökkenőmentességét, ami azért is fontos, mert nincs kitűzött céldátum arra vonatkozólag, hogy mikor kellene a jelenlegi megoldáról az újra váltania a szolgáltatóknak, mindez rá van bízva a társaságokra.

A kísérleti időszak alatt a Magyar Telekom már IPv6-alapú tartalomszolgáltatást is biztosít, így ezzel a technológiával a Freemail levelezőis elérhetővé válik. A tesztelésben részt venni kívánók regisztrálhatnak a Magyar Telekom honlapjának a teszteléssel egy időben induló IPv6 oldalain, ahol megtalálható a technológiáról minden fontos információ. A tesztre bárki jelentkezhet, aki a Magyar Telekom szolgáltatási területén T-Home, vagy T-Systems ADSL, illetve optikai hálózati szélessávú hozzáféréssel rendelkezik, valamint számítógépén Windows Vista, Windows 7, illetve Linux/Unix operációs rendszert futtat.