Vágólapra másolva!
Az ismert peer-to-peer letöltőszoftver új verziója jobban alkalmazkodik majd az internetszolgáltatók igényeihez, ugyanakkor gyorsabb letöltést biztosít a végfelhasználóknak is - ígérik a készítők.
Vágólapra másolva!

Egy teljesen átdolgozott hálózati motort tartalmaz a BitTorrent technológiát alkalmazó letöltőprogram, a uTorrent (mikrotorrent), amelyet az azonos nevű cég fejleszt - a BitTorrent néven kínált kliens gyakorlatilag ugyanez az alkalmazás, csak az elnevezése más.

A béta tesztverzióban a cég fórumáról már most is letölthető 2.0-s uTorrent kliensprogramot jelentősen átdolgozták, így automatikusan megtalálja az adott hálózaton optimális letöltés beállításait. Ennek köszönhetően nincs szükség különböző gyorsítási megoldások alkalmazására, ráadásul a számos internetszolgáltató által alkalmazott lassítási megoldásokat is megkerüli majd. A szolgáltatók egyébként a legtöbbször azzal az indokkal szűrik ki - és blokkolják vagy lassítják - a bittorrentes adatforgalmat, hogy az túlságosan leterheli hálózataikat. Az új, sávszélesség-takarékosabb BitTorrent technológiával az internetszolgáltatók jelentős költségeket takaríthatnak meg - nyilatkozta a cég egyik képviselője a TorrentFreaknek.

Az új BitTorrent protokoll alkalmazása a fejlesztők szerint nem csupán a hálózatot használja kevesebbet, de a kliensszoftvert futtató PC-n is kevésbé lesz érzékelhető működése, mivel nem veszi annyira igénybe a netkapcsolatot, így elviekben kényelmesen lehet majd böngészni is mellette. A béta verziót már jelenleg is több százezren tesztelik, akik a BitTorrent közlése szerint eddig túlnyomórészt jó tapasztalatokat szereztek az új protokollal.