Komolyabb netkontrollt akar kínai főrendőr

Vágólapra másolva!
A kínai közbiztonsági miniszter a jelenleginél is szigorúbb felügyeletet szeretne bevezetni a világhálónak abban a szegmenségben, amelyet az ázsiai ország használ. Pedig Kínában csak központi cenzorként működő szűrőrendszeren keresztül lehet elérni az oldalakat.
Vágólapra másolva!

Meng Csien-csu, az ország közbiztonságért felelős minisztere szerint egy olyan szabályozórendszer és információs hálózat kialakítására van szükség, amely az online és offline területeken egyaránt bevethető, mivel csak így biztosítható a társadalom stabilitása.

A miniszter egy rendőrségi szemináriumon tett kijelentése azért furcsa, mert a több mint 300 milliós felhasználói táborral rendelkező ázsiai országban egyébként eleve csak egy állami üzemeltetésű tűzfalon keresztül lehet elérni a külföldi tartalmakat, a nem megfelelőnek ítélt szájtok elérését pedig bármikor blokkolhatják - bár az ügyesebb felhasználók ki tudják játszani ezeket is. Ezen kívül komoly állami apparátus dolgozik a lokális tartalmak cenzúrázásán is.

Bár a hivatalos indoklás szerint a világhálós tartalmak szigorúbb kontrollálására az online bűnesetek és fals információk terjesztése miatt van szükség, ebben az is szerepet játszhat, hogy az internet a hatalmukkal visszaélő állami tisztségviselők nyilvános leleplezésében is gyakorta szerepet játszik. Jelenleg sem tudják használni teljes értékűen a hálózatot, és a telefonszolgáltatás is akadozik a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, ahol közel négy hónapra teljesen kikapcsolták az internet, a telefon és az sms szolgáltatások elérését, mivel a kormány szerint a helyi ujgur szeparatisták ezeket a platformokat használták a júliusi véres zavargások kirobbantásához, amelyek során közel kétszázan veszítették életüket.