Német gyilkos pereli a Wikipédiát

Vágólapra másolva!
Beperelte a Wikipédiát Walter Sedlmayr német színész gyilkosa. A 2007-ben feltételesen szabadlábra helyezett Walter Werlét az zavarja, hogy a sztár szócikkében szerepel a neve.
Vágólapra másolva!

A férfi azért indíthat pert, mert a német bíróság ítélete úgy szólt, hogy Werle nevét és képmását a továbbiakban nem használhatják a gyilkossággal kapcsolatban. A Wikipedia egyelőre nem kommentálta a pert, az enciklopédia német kiadásából azonban már eltűnt a gyilkosságot elkövető testvérpár neve.

"Ügyfelünk 15 évet töltött el a Seldmayr úr 1990-ben történt meggyilkolása miatt kiszabott életfogytiglani büntetéséből. 2007 augusztusában feltételesen szabadlábra helyezték. A rehabilitációját és a büntetésvégrehajtási rendszeren kívüli életét súlyosan befolyásolja az önök vonakodása, hogy anonimizálják a Seldmayr megyilkolását tárgyaló szócikkeket" - szól a Werlé ügyvédei által október 27-én elküldött levél. Az írás nem csupán a név törlését, de az "érzelmi kár" és a jogi költségek megtérítését is követeli.

A német jog amerikai szervereken tárolt oldalakra való kiterjesztésének kísérlete szóra bírta a szólásszabadság védelmezőit is. Az Electronic Frontier Foundation ügyvédje, Jennifer Grannick a Wirednek elmondta, hogy az enciklopédiához hasonlóan a német újságok is tisztogatásba kezdtek, még az online kiadások archívumából is el kell tüntetniük a nevet. Granick szerint a San Francisco-i székhelyű Wikipédiát védi az amerikai alkotmány első kiegészítése. Az enciklopédia azonban könnyen abban a helyzetben találhatja magát, mint a szintén amerikai székhelyű Yahoo, amit Franciaországban milliókra büntettek, mert a felhasználói náci tárgyakat is aukcióra bocsátottak.