Beperelte a Google-t a svájci adatvédelmi biztos

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint sértik a személyiségi jogokat a Google Street View Svájcban készült fotói, és nem elégszik meg azzal, hogy a cég ígéretet tett azok módosítására. Az alpesi ország az első, ahol per indul a szolgáltatás miatt, és le is vehetik a netről az országban készült panorámaképeket.
Vágólapra másolva!

A svájci adatvédelmi biztos a szövetségi bírósághoz fordul a Google Street View miatt, mivel véleménye szerint az internetes vállalat nem tett eleget a szolgáltatással kapcsolatos korábbi kéréseinek - írja az AFP. Hanspeter Thuer már augusztusban felszólított a Google-t, hogy módosítsa az online térképein megtekinthető panorámaképeket.

Az adatvédelmi biztos szerint az utcaképeken látható emberek arca nem mindenhol van megfelelően elhomályosítva, ami szerinte különösen az érzékeny helyszínek, vagyis börtönök, kórházak, iskolák környékén megörökített személyek esetében lehet aggályos. Thuer szerint a felvételeken rendszámtáblák is felismerhetők, és azt is kifogásolja, hogy a Google autók tetejére szerelt kamerái magánterületre is beláttak a kerítések, sövények fölött. Az adatvédelmi biztos az említett problémák korrekciója mellett arra kötelezné a céget, hogy az egy héttel előre értesítse a lakosságot, amikor egy település végigfotózásába kezd.

A Google szerint törvényes a Street View

A Google kész megvédeni magát a bíróságon, és hisz benne, hogy a Street View egy teljes mértékben törvényes szolgáltatás Svájcban és máshol is - nyilatkozta az AFP-nek Matthias Meyer, a cég egyik szóvivője. Az internetes vállalat már korábban felajánlotta az adatvédelmi biztosnak, hogy változtat a képeken, és egy jobb szoftverrel tökéletesebben elhomályosítja a kifogásolt részleteket, erre azonban mindeddig nem került sor.

Ugyan már a világ több országában is tiltakozó akciók indultak a Street View szolgáltatás ellen, Svájc az első, ahol perre is sor kerül. Görögországban a hatóságok adatvédelmi aggályok miatt leállíttatták a fotózást, és további garanciákat kértek a cégtől, áprilisban egy angliai falu lakói állták el a Street View-s autó útját, Japánban pedig alacsonyabbról kellett újrafotózni a képeket, szintén azért, mert a kamera átlátott a kerítéseken. Magyarországon szintén vizsgálódik az adatvédelmi biztos hivatala a szolgáltatással kapcsolatban, ezért az még nem indulhatott el, Németországban pedig a nyers, kitakarás nélküli felvételek letörlésére szólították fel a Google-t.

Töröltetnék a képeket

Hanspeter Thuer arra is megkérte a szövetségi bíróságot, hogy töröltesse az a Google svájci utcákon készült panorámaképeit az ítélethozatalig, így a nyáron elindított svájci Street View hosszú időre el is tűnhet az internetről. Minderre annak ellenére kerülhet sor, hogy a svájci Google Maps felhasználók maguk is megkedvelték a szolgáltatást a TNS piackutató felmérései szerint. A panorámaképek megjelenése óta 20 százalékkal többen használják a Google online térképszolgáltatását az országban, és minden 20 ezer felvételből csak egy miatt érkezett panasz a céghez, amely kérésre leveszi a felhasználók által kifogásolt felvételeket.