Európa negyede netezik széles sávon

Vágólapra másolva!
A nemzetközi gazdasági lassulás ellenére Európa internetes piaca továbbra is dinamikusan fejlődik, júliusban már az Európai Unió lakosságának  24 százaléka, azaz közel negyede rendelkezett széles sávú hozzáféréssel - derül ki az Európai Bizottság szerdán kiadott statisztikájából.
Vágólapra másolva!

Tavaly júliusban a lefedettség 21,6 százalék volt. A széles sávú internetkapcsolatok egyre gyorsabbak is lesznek. A hozzáférések 80 százaléka rendelkezik másodpercenként legalább 2 megabites (Mbps) letöltési sebességgel, ami 5 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

"Európa egyértelműen készen áll arra, hogy a következő évtized során teljes mértékben digitálissá váljon" - hangoztatta a témáról kiadott közleményben Viviane Reding távközlési és informatikai biztos. A szélessávú hozzáférést tekintve Dánia és Hollandia áll az első helyen, ahol a lakosság közel 40 százaléka rendelkezik széles sávú előfizetéssel, a második helyen Hollandia áll 36,2 százalékos részesedéssel, míg Magyarország 17,2 százalékkal a tagországok utolsó harmadában található. Az Egyesült Államokban a széles sávú netkapcsolatok részesedése 25,8 százalékos, ezt az arányt az kilenc tagország múlja felül.

Technológiai szempontból a DSL-kapcsolat 94 millió előfizetésse megőrizte vezető szerepét az európai a gyors internetes hozzáférési technológiák között. A lakossági üvegszálas hozzáférések száma ugyan az elmúlt egy évben 40 zázalékkal nőtt, de a kontinensen élő netezők csupán 1,75 százaléka használja ezt a technológiát, amely csak néhány országban - így hazánk egyes részein - érhető el.

A jelentés arra is kitér, hogy a széles sávú mobilszolgáltatások elterjedése újabb lendületet vett Európában, a január óta elért 54 százalékos növekedés eredményeképpen 4,2 ilyen hozzáférés jut száz lakosra. A kontinensen a legtöbben Ausztriában (13,8 százalék) használják a világhálót mobilneten keresztül.