Felkerültek a netre a 9/11-es üzenetek

Vágólapra másolva!
Nem tudni, honnan és kik szerezték meg, de a 911.wikileaks.com honlapon publikálták a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások időpontjában forgalmazott összes amerikai személyhívós üzenetet, melyek között a World Trade Center tájékán tartózkodó szemtanúk, illetve a rendőrség és a tűzoltóság kommunikációja is megtalálható.
Vágólapra másolva!

A Wikileaks nevű oldal működtetői már több botrányt kirobbantottak, a szájton publikálták például Sarah Palin republikus alelnökjelölt meghackelt postafiókjából származó üzeneteit, amelyek valósnak bizonyultak. Az oldalon ezúttal az összes olyan üzenetet közzétették, amelyet 2001 szeptember 11-én az Egyesült Államokban működő személyhívókra küldtek el. Az egyébként nem publikus üzenetek publikálásával a Wikileaks működtetői azt szeretnék elérni, hogy az emberek objektíven láthassák át az Egyesült Államok elleni terrortámadás eseményeit - áll a honlapon. A hatóságok egyelőre nem cáfolták, de nem is erősítették meg az üzenetek valódiságát.

Minden üzenetet publikáltak a terrortámadás napjáról

A több mint félmillió, csipogóra küldött üzeneteket időrendben, folyamatosan töltik fel 911.wikileaks.org címen elérhető honlapra külön fájlokra darabolva, amelyek mindegyike öt-öt perc forgalmát tartalmazza. Ezen a módon a látogatók úgy böngészhetik át a szöveges üzeneteket, mintha azok valós időben érkeznének be, a teljes szövegbázis pedig ennek megfelelően 24 óra alatt kerül majd fel a szájtra.

ForrA!s: [origo]
A 911Stories.net honlapon válogatást közölnek az üzenetekből

Bár a fájlokban lévő adatok ömlesztve, azaz a hétköznapi netezők számára meglehetősen emészthetetlen formában érhetők el, de a Wikileaksen publikált adatbázisból dolgozó 911Stories.net honlapon válogatott formában is meg lehet tekinteni az érdekesebb üzeneteket, itt ráadásul már olyan szövegek is olvashatók, amelyek a Wikileaksre még nem kerültek fel. A feltöltött óriási adathalmazból egyébként az internetezők manuálisan is szemezgetnek, a Twitteren a #911txts címkével jelölve lehet megtekinteni a felhasználók által legérdekesebbnek tartott üzeneteket, de a Wikileaks saját fiókján is publikálnak érdekes információkat, itt például jelzik, ha érdekes tartalmak várhatók az épp feltöltött fájlban.

Lehallgathatók a személyhívók

Bár a csipogók már 2001-ben is jóval kevésbé voltak népszerűek a mobiltelefonoknál, az USA-ban még így is használják ezeket a készülékeket, melyek modernebb példányaival már nem csak fogadni, de küldeni is lehet szöveges üzeneteket. Szakértők szerint ráadásul ezek az elavultnak számító kommunikációs eszközök használhatók maradtak olyan katasztrófahelyzetben is, mint például a WTC elleni támadás vagy a Katrina-hurrikán pusztítása, mivel a használatukhoz szükséges hálózat nem terhelődött túl a mobilhálózatokkal ellentétben.

Forrás: [origo]
Ömlesztett formában publikálták az adatokat

A fent említett okokból a rendvédelmi szervek munkatársai közül is sokan használtak személyhívót, így a kiszivárgott üzenetek közt a szemtanúk mellett például a tűzoltók és a NewYork-i rendőrség munkatársainak kiadott utasításokat is olvasni lehet a küldés időpontjával egyetemben, az első becsapódásra a 8.50 és 8.55 közti üzenetforgalmat tartalmazó fájlban található utalás. A 2001. szeptember 11-i támadások történéseit egyébként egy Wikipédia-szócikkben is végig lehet követni reggel 6-tól éjjel fél 12-ig, ami segítséget nyújthat az adathalmazban való kutakodáshoz.
A Wired beszámolója szerint a titkosítást nem használó személyhívó-szolgáltatást hackerek le tudják hallgatni, de akár házilag is összeállítható az ehhez szükséges berendezés, amelynek elkészítését bemutató videót is lehet találni a neten. A technológiai szájtnak egyébként a Wikileaks úgy nyilatkozott, hogy bár nem adják ki a forrásukat, a terrortámadás napjának üzenetforgalma egy olyan szervezettől származik, amely már ezt megelőzően is lehallgatta és archiválta az ezeken a hálózatokon zajló kommunikációt.