Valós időben is keres a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég új fejlesztése  a valós idejű információk - például miért van dugó az autópályán, vagy mi zajlik egy koncerten, sporteseményen, vagy épp merre vannak a haverok - felkutatását könnyíti meg úgy, hogy egy kattintással elérhetővé teszi a releváns Twitter-bejegyzéseket, hamarosan azonban a Facebook és a MySpace is sorra kerül.
Vágólapra másolva!

A Google két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy olyan megállapodást kötött az ismert mikroblog-szájttal, amely lehetővé teszi számára, hogy hozzáférjen az oldalon nyilvánosan publikált, legfeljebb 140 karakter hosszúságú üzenetekhez valós időben. Mindez azért jelent technológiai áttörést, mert segítségével ha valaki közzétette irományát a Twitteren, annak tartalmát másodperceken belül feldolgozzák a Google rendszerei, így a friss bejegyzés szinte rögtön megjelenhet a találatok között - természetesen csak akkor, ha nyilvános fiókról van szó.

A villamosról beküldött tweetek azonnal elérhetők

Mint az a szolgáltatást bemutató promóciós videóból is kiderül, az újítás olyan helyzetben jöhet jól, amikor valós idejű információk iránt érdeklődik valaki, de nem feltétlenül a cég hírkeresőjére támaszkodna, amelyen leginkább csak a nagy fontosságú témákról lehet tájékozódni.
A twitteres tartalmakban viszont például rá lehet keresni, hogy vajon miért állt be az autópálya a Balaton felé, mi okozza a hangzavart a téren, vagy mondjuk mi zajlik épp a Szigeten. Az ehhez hasonló kérdésekre a felhasználók nagy eséllyel találnak választ a Twitteren, hiszen a mikroblog oldalra sokan mobiltelefonról küldik be beszámolóikat akár a villamoson ülve.

A Twitter mellett a Google valós idejű keresője a Facebook, a MySpace, a FriendFeed, a Jaiku és az Identi.ca közösségi oldalakon publikált nyilvános bejegyzésekben is kutakodni fog, ezek bevezetésére azonban valószínűleg a jövő év elejéig kell várni - értesült a BBC.
Az új szolgáltatást egyébként fokozatosan vezetik majd be világszerte az elkövetkezendő napok során a Google keresőjének standard találati oldalára, ahol a hagyományos találatok mellett lehet majd megtekinteni a témába vágó tweeteket is.

http://www.youtube.com/v/WRkYmx4A9Do&hl=en_US&fs=1&

Már most kipróbálható

Szerencsére a valós idejű keresést a Google Trends oldalára látogatva már most is ki lehet próbálni, ahol a Search latest feliratú gomb előtti mezőbe kell begépelni a keresni kívánt témákat, az így generált találatok közt már megtalálhatók a releváns Twitter-bejegyzések, ráadásul a friss hozzászólások is automatikusan felkerülnek a találati oldalra.