Az erőszakos és drogos tartalmakat szűrnék az ausztrálok a neten

Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány részletesen is bemutatta az országban kötelezően bevezetni tervezett internetes tartalomszűrő rendszert, ami ellen a jogvédők mellett a felnőtt oldalak üzemeltetői is tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Az internetszűrésre vonatkozó törvénytervezet értelmében egy kormánytestület állítaná össze a nem kívánatos tartalmakat, amelyeket a refused classification, vagyis körülbelül "visszautasított besorolású", röviden RC bélyeggel látnának el - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Stephen Conroy távközlési miniszter. Az ausztrál kormány szerint ebbe a kategóriába tartoznának a gyermekzaklatást, nemi erőszakot, állatokkal való közösülést, vagy a drogfogyasztást részletesen bemutató oldalak.

A blokkolandó szájtok feketelistájára egy független bizottság venné fel majd az oldalakat az állampolgárok bejelentései nyomán. Civil szervezetek és az internetes pornóoldalak üzemeltetői azért tiltakoztak a tervezet ellen, mert attól félnek, legitim szájtok működését is ellehetetlenítheti a szűrés, amit ráadásul csak nehézkesen lehet majd üzemeltetni, és az internet-hozzáférést is lelassíthatja majd.

A családi erkölcsöt védenék

Conroy szerint azonban az elmúlt hét hónapban folytatott kísérleti üzem bebizonyította, hogy a szűrést "száz százalékos pontossággal" lehet végezni, és nincs hatása a netezés sebességére. A minisztérium a központi feketelista mellett az internetszolgáltatóknak is fizetne azért, hogy további szűrési lehetőségeket biztosítsanak az előfizetőiknek például a felnőtt tartalmakra, vagy a szerencsejátékra, de ez nem lenne kötelező.

Az internetszűrést felvilágosító kampánnyal és oktatással is kiegészítené az ausztrál kormány. Stephen Conroy szerint mindezek együttes hatása kiegyensúlyozottan segíti majd a digitális forradalmat, de biztosítja a családok online biztonságát is. Az Electronic Frontiers Australia jogvédő szervezet szerint azonban egyrészt fontos kérdés, hogy pontosan ki és miért dönthet a nem hozzáférhető tartalmakról, másrészt a kormány által tervezett szűrőrendszert a tapasztalt felhasználók könnyen megkerülhetik.

Már csak a parlamenten múlik

Kína hasonló módszerekkel blokkolja az országban hozzáférhető weboldalakat, de a nyugati demokráciák közül Ausztrália lenne az első, amelyik ilyen intézkedéseket vezet be. A tervezet sorsa még azon is múlik, hogy az azt előterjesztő ausztrál Munkáspárt meg tudja-e majd szavaztatni a törvényhozással, amihez az egyelőre szkeptikus zöldek támogatására is szükségük lenne, de ez csak 2010-ben dőlhet majd el.

Kínában júniusban próbálták meg bevezetni a minden újonnan eladott számítógépre telepítendő Zöld Gát (Green Dam) nevű tartalomszűrő rendszert, azonban ott sem sikerült az internetcenzúrát ilyen eszközökkel kiterjeszteni. Az ázsai ország kormánya a széles körű tiltakozás hatására lemondott erről a tervről.