Internetre kerül az egyiptomi nemzeti levéltár

Vágólapra másolva!
Megkezdte nemzeti archívumának elérhetővé tételét arab nyelven az interneten Egyiptom, miután a múlt hónapban a világon elsőként arab írású domainnevet jegyeztetett be.
Vágólapra másolva!

A digitalizálás célja, hogy növeljék a világhálón elérhető arab nyelvű tartalmakat. Elemzők szerint a világ internetes tartalmainak jelenleg mindössze 1 százaléka van arabul.

Eddig kilenc arab ország regisztráltatott arab nyelvű elérési útvonalat, közülük Egyiptom elsőnek jegyeztette be saját internetes tartománynevét arabul (.miszr). Tarek Kamel távközlési miniszter szerint a digitalizált archívumnak különösen akkor lesz jelentősége, ha elterjednek az arab domainnevek. "Olyan arab nyelvű tartalmat készítünk, amely digitálisan adja vissza Egyiptom hosszú történelmét" - hangsúlyozta a miniszter.

Összesen 25 millió dokumentum digitalizálását tervezi az egyiptomi Nemzeti Levéltár, amelynek honlapján máris elérhető 1 millió dokumentum.

Az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) szerint várhatóan 2010-től kezdenek el működni a gyakarlatban is az arab nyelvű elérési útvonalak. Míg a világon 300 millió arab él, az arab nyelvű tartalmak csak 1 százalékát teszik ki a világ internetes tartalmának, ami "abnormális" - mondta Rasa Abdullah, a kairói Amerikai Egyetem professzora.

A saját, nem latin betűs nyelvek használatától az internetezés további gyors terjedését várják szakértők, akiknek meggyőződése, hogy például a 77 millió lakosú Egyiptomban nem lenne már 50 millió embernek mobiltelefonja, ha azt nem használhatná arabul.