Erotikus regény miatt perelik a Google-t

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalatot ismét a könyvszkennelés miatt citálják bíróságra, ezúttal Kínában. A felperes egy erotikus regényeket író nő, akinek a művei részben be vannak tiltva az országban.
Vágólapra másolva!

Mian Mian nevű kínai írónő ügyében ma kezdődik a tárgyalás Pekingben - írja a BBC. A hölgy még októberben vette észre, hogy Acid Lover (körülbelül "sav", vagyis LSD-imádó/LSD-s szerető) című művét a hozzájárulása nélkül digitalizálták a Google Books projekt keretében. Az írónő 8900 dolláros (majdnem 1,6 millió forint) kártérítést és nyilvános bocsánatkérést követel az internetes vállalattól.

Az írónő még októberben fedezte fel a művét a Google Books oldalon, és a cég a panasza nyomán el is távolította a könyvet onnan - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az internetes vállalat képviselője. Mian Mian az eddigi Google Books-perekhez képest szerény összegű kártérítésre nyújtott be igényt. Az egyik nagy francia kiadóvállalat, a La Martiniere által indított perben 300 ezer dollárra bírságolták meg a céget december elején, az USA-ban pedig peren kívül állapodott meg a Google az ottani kiadókkal és szerzőkkel, ami 125 millió dollárjába kerül majd, ha ezt hivatalosan is jóváhagyják.

Elképzelhető azonban, hogy a Google Kínában is hasonlóan nagy összegű kártérítésért perelik majd, mivel a kínai írók szerzői jogait képviselő szervezet (China Written Works Society) is fontolgatja, hogy bírósághoz fordul a cég által engedély nélkül digitalizált művek miatt. A most pereskedő Mian Mian könyvei közül több be is van tiltva a hazájában, mivel az írónő elsősorban a szex, a drogok és az éjszakai élet témakörével foglalkozik műveiben.