Bill Gates és Haiti sok volt a Twitternek

Vágólapra másolva!
"Helló, Világ!" - ez volt Bill Gates, a Microsoft alapítójának első Twitter-üzenete. A szoftveróriás napi munkájából visszavonult, leginkább jótékonysági tevékenységére koncentráló milliárdos vezetője első tweetjeiben a haiti földrengés áldozatainak támogatására szólítja fel olvasóit. Az országban szerdán újabb utórengések voltak, sajtóhírek szerint az ezekről szóló beszámolók áradata alatt ideiglenesen elérhetetlenné vált a mikroblog szájt.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, a napokban Barack Obama amerikai elnök is elküldött egy üzenetet a Vöröskeresztnél tett látogatása során, bár ő maga már régóta rendlekezik saját fiókkal, amelynek üzeneteit azonban egy munkatársa szerkeszti. A Twitteren gondolataikat rövid szöveges üzenetekben publikáló hírességek köre most újabb jelentős személyiséggel bővült, mivel szerdán Bill Gates is csatlakozott a mikroblogolók táborához-

A közelmúltban nyugalomba vonult Microsoft-legenda a nap végére negyven twitterező követőtáborához csatlakozott, köztük Rania Al-Abdullah jordán királyné, valamint Barack Obama, Ashton Kutcher és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) mikroblogjához. "Szeretném üdvözölni @billgates-t a twitterversumban" - csiripelte Kutcher, akinek ez idő szerint már több mint négymillió követője van a Twitteren.

Gates első twitteres napján több mint hatvanezer követőre tett szert, amint a mikroblogolók között elterjedt, hogy milyen hírességgel gyarapodott a "klub". Az okostelefonokon is online bepötyöghető maximum 140 karakteres üzenetek számára létrehozott Twitter közösségi oldal felhasználóinak száma 2009 végére elérte a 40 milliót. A Google és a Microsoft az utóbbi időben keresőrendszerébe is elkezdte beilleszteni a twittereket, lehetővé téve a valós idejű információk felkutatását.

A haiti utórengések miatt állhatott le

Szerdán 6,1-es erősségű utórengés rázta meg az egy hete földrengés sújtotta Haitit, az All Headline News értesülései szerint pedig ez lehet az okozója annak is, hogy a Twitter szerdán ideiglenesen elérhetetlenné vált, a legtöbb felhasználót egy olyan üzenet fogadta barátai tweetjei helyett, amely szerint a rendszer túlterhelt. A lap szerint olyan sokan tweeteltek az újabb katasztrófáról, hogy a rengeteg üzenet feldolgozásától túlterhelődtek a Twitter szerverei - a szájt egyébként korábban gyakran küzdött hasonló problémákkal, mostanra azonban már elég stabilan tudták üzemeltetni működtetői.