Vágólapra másolva!
150 ezer forintnak megfelelő összeg ellenében peren kívüli megállapodást ajánlott egy szerzőijog-védelemre specializálódott brit ügyvédi iroda figyelmeztető levelek ezreiben olyan brit internetezőknek, akiket illegális letöltések lebonyolításával gyanúsított. Mint kiderült, számos teljesen ártatlan ügyfélhez is eljutottak az üzenetek.
Vágólapra másolva!

A BBC a brit Which? fogyasztóvédelmi magazin értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy az ACS:Law ügyvédi iroda kampányában több ezer helyi internet-előfizetőnek küldött figyelmeztető üzenetet postai úton két héttel ezelőtt. Ezekben a levelekben az állt, hogy az ügyvédi iroda tudomása szerint a felhasználók illegálisan töltöttek le az internetről zenefájlokat, filmeket és egyéb tartalmakat. Mintegy ötszáz font, vagyis nagyjából 150 ezer forintnak megfelelő összeg megfizetése ellenében ugyanakkor a jogtulajdonosok hajlandóak peren kívüli megállapodást kötni velük.

A BBC beszámolója szerint azonban számos olyan előfizetőhöz is eljutottak a levelek, akik egyáltalán nem is használtak fájlcserélőket. Többek közt egy 78 éves bácsit, aki a levél szerint pornót töltött le a netről, pedig saját bevallása szerint azt sem tudja, mi az a fájlcsere, PC-jéhez pedig senki más nem férhetett hozzá - írja a BBC. Az ügyvédi iroda egyébként a jogsértésekhez használt IP-címek alapján keresi vissza a potenciális elkövetőket.

Ugyanakkor az ACS: Law szerint a kiküldött levelek tartalma megfelel a törvényi előírásoknak, és a társaság további figyelmeztetések kiküldésére is készül, bár azt az iroda beismerte, hogy egyes eseteket már ejtettek. A Which? magazin munkatársai nem értenek ezzel egyet, hiszen a levelekkel megcélzott felhasználók között sok teljesen ártatlan netező is megtalálható, akik annyira nem ismerik ezeket az új technológiákat, hogy azt sem tudhatják, miként lehetett volna elkövetni azt a cselekményt, amellyel vádolják őket. A lap szakértője úgy véli, sokan a bírósági huzavona elkerülése érdekében akkor is hajlandóak lesznek fizetni, ha egyébként semmilyen jogsértést nem követtek el. Az ACS: Law statisztikái szerint egyébként a legtöbb jogsértő zenét oszt meg illegálisan a világhálón, pornográf tartalmakat pedig csupán a felhasználók 10 százaléka tett elérhetővé mások számára.