Bármikor hazakukkanthat az online riasztóval

Vágólapra másolva!
Vezetékes és mobilinterneten keresztül riasztja a tulajdonost a T-Home házilag felszerelhető riasztója, spéci szenzorokkal vizsgálja azt, hogy minden rendben van-e otthon, de akár azt is meg lehet nézni rajta a távolból, hogy a nyúl megette-e a répáját. Kipróbáltuk a felragasztható komponensekkel operáló csináld-magad biztonsági rendszert.
Vágólapra másolva!

A kipróbáláshoz egy közepes csomagot kaptunk, a házikóra hasonlító kartondobozban így a rendszer agyát képező központi egység mellett egy vezetéknélküli kamera, két mozgásérzékelő és két nyitásérzékelő is helyet kapott. Ennél létezik egy nagyobb lakásokba szánt, több érzékelőt - például két kamerát - tartalmazó szett, illetve olcsóbban kínált, kamera nélküli változat is. A használati útmutató szerint nagyjából egy óra alatt lehet összepakolni a rendszert házilag, ez körülbelül stimmel is, bár az extra testreszabási lehetőségekre bizony az egész este rámehet. Mint megtudtuk, a Magyar Telekom Szuperszerviz részlege 15 ezer forintért végzi el a szerelést, de saját tapasztalatainkból kiindulva ezt nagy eséllyel meg lehet spórolni a házilagos szereléssel, amit legalább megpróbálni érdemes.

Széles sáv és router a belépő

Az Otthonőrző használatához valamilyen széles sávú internetelérésre, illetve routerre van szükség, amelyhez a rendszer lelkét képező fehér doboz hálózati kábelen kapcsolódik, a használt operációs rendszer vagy internetkapcsolat gyakorlatilag bármilyen lehet. Ebben a ketyerében egyébként egy mobiltelefon egység is megtalálható külön SIM-kártyával, ez akkor lép működésbe, ha elmegy az internet vagy az áram. Ekkor ugyan a videokamera képe elérhetetlenné válik - az eszköz csak GPRS-kapcsolatra képes - viszont a riasztásokat ugyanúgy továbbítani tudja, és nagyjából egy öt órán át tartó áramkimaradást képes átvészelni kiesés nélkül.

A szetthez mellékelt leírás alapján először összekötöttük a routert a központi egységgel, ezt követően a szolgáltatás weboldalán kell bejelentkezni a szerződéshez kapott jelszóval: a webes felületen lehet elvégezni ugyanis a ketyere aktiválását. Ez automatikusan történik, s csupán néhány percet kell várni rá. Megtörténtét követően már a böngészőben lehet olvasni a további utasításokat, amelyeket lépésről lépésre végrehajtva lehet beállítani a teljes rendszert.

Egy centi drótot sem kell húzni

A házilag telepíthető rendszer előnye, hogy a konnektorról működő, ám wifin kommunikáló kamerát leszámítva minden szenzor elemről működik és drót nélkül kapcsolódik a központi egységhez, egyszerűen csak fel kell ragasztani őket az ajtóra, falra vagy más sík felületre. Ehhez speciális csíkokat is mellékelnek a csomagban, melyek mindkét fele tapad, és nem is kicsit: a rossz helyre tett érzékelőt alig tudtuk lepattintani a helyéről, amikor kiderült, az ajtónyitás-érzékelő nem jó pozícióban van. Egyedül ennek aktiválásával kellett hosszasabban időzni, mivel a biztonsági ajtókeretben épp ott volt egy mélyedés, ahová a szenzor egyik részét ragasztani kellett, ezért csak harmadszorra-negyedszerre sikerült úgy elhelyezni, hogy helyesen jelezze az ajtó nyitott és zárt állapotát.


Így kommunikál a felhasználóval az Otthonőrző központi egysége

Első alkalommal össze kell pároztatni a szenzorokat a központi egységgel, ez gyakorlatilag abból áll, hogy beléjük kell rakni az elemet, és a világító dobozka egy-két méteres körzetébe kell helyezni. Ekkor ugyanis még csak csökkentett teljesítményt alkalmaz a ketyere, hogy valóban csak a saját eszközeinket detektálja, ne mondjuk a szomszédét. Mivel minden párosított szenzor egyedi titkosítást használ, kizárható, hogy mondjuk egy panelházban két szomszéd rendszere bezavarja egymást. Az érzékelők és a távirányítók belsejében CR2-es típusjelzésű lítium-elemek találhatók, ezek az áramforrások nagyjából egy-másfél évnyi folyamatos használatot tesznek lehetővé (az aktuális töltöttséget le lehet kérdezni a webes menüben), és nagyjából 1300 forintos darabáron lehet újat venni helyettük szakboltokban.

Hogyan véd az internetes riasztó?

Tesztünket egy 57 négyzetméteres panellakásban végeztük, a router a nagyszobában volt, egy nyitásérzékelő került a bejárati ajtóra, amelyet két infravörös mozgásérzékelő egészít ki. Az ajtó nyitását érzékelő szenzor két darabból áll, az egyik felét az ajtóra, a másikat a keretre kell rögzíteni, ezek egymáshoz képest való elmozdulását érzékelve jelzi a behatolást. A szenzorok hatótávolságát lehetetlen pontosan meghatározni, mivel az lakásfüggő, a technológia hatósugara 20-30 méteres, és jellemzően két-három falon keresztül tud működni a vezeték nélküli, Zigbee szabványt használó kommunikáció.

A középső csomagban már elérhető legizgalmasabb komponens, a vezeték nélküli kamera nem ezen, hanem wifin keresztül kommunikál a fő egységgel, és nem elemről működik, be kell dugni a konnektorba. Felbontása ugyan nem extra, infravörös fényforrások híján éjszakai sötétben sem lehet látni vele, de arra alkalmas, hogy megnézzük vele, hogy egyben van-e a lakás, vagy például a nyúllal minden rendben van-e odahaza - ahogy az képünkön is látható. A kamera működését a honlapon keresztül lehet szabályozni, képének megtekintéséhez pedig Quicktime-ot kell telepíteni a számítógépre. Ha a rendszer mozgást vagy más rendellenességet észlel, a Telekom szervereire tölti fel felvételeit - ha működik a vezetékes internet -, így azokat senki nem tudja letörölni, a tulajdonos később maga törölheti le a kameránként száz megabájtos tárhelyről, ami nagyjából száz percnyi videó tárolására elegendő.

ForrA!s: [origo]
ForrA!s: [origo]

Bentről megnéztük, a nyuszi jól megvan-e otthon

Extraként mindegyik érzékelőben, így például a mozgásdetekorban is megtalálható egy-egy hőmérő is. Ezt pedig arra is lehet használni, hogy extrém magas vagy alacsony hőmérséklet detektálása esetén a rendszer sms-ben vagy e-mailben riassza a tulajdonost. Miután egy webes menüből lekérhető az is, hogy melyik érzékelőn - vagyis a lakás mely részén - hány fok van, könnyen kivehető, ha mondjuk véletlenül bekapcsolva hagytuk a klímát, vagy nyitva felejtettünk egy ablakot. Az Otthonőrző későbbi verziója egyébként akár a fűtésrendszer vagy a klíma automatikus, vagy interneten keresztül történő szabályozására is alkalmas lesz - tudtuk meg az üzemeltetőktől.

A főegység egyébként összesen 32 darab szenzort tud kezelni, és akár például szénmonoxid-, vagy füstérzékelőt is lehet csatlakoztatni hozzá, de egy megfelelő kiegészítő segítségével meghallja a meglévő riasztó szirénájának megszólalását is, és továbbítja annak jelzését sms-ben vagy e-mailben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mozgás-, és nyitásérzékelők, wifis kamera, távirányítók, központi egység: ez van a közepes csomagban

Rákérdeztünk a Telekomnál arra is, miként reagál a rendszer a külső beavatkozásokra. Ha elmegy az áram és a vezetékes internet, mobiltelefonos módra vált, ha ez is megszűnne, akkor a cég szerverei azonnal riasztást küldenek az ügyfélnek erről. Ha valaki a szenzorok megzavarásával próbálkozna, a rendszer arról is jelentést küld, ha valamelyik érzékelővel megszűnik a központi egység összeköttetése - ha pedig ez épp a bejárati ajtó nyitásérzékelője, az feltehetően gyanús lesz a tulajdonosnak. Minden egyes műveletet a központi egység beépített hangszórójából hallható, magyarul beszélő női hang nyugtáz (például: "Kérjük hagyja el a szobát, az Otthonőrző rendszer hamarosan élesedik!"), ami jóval felhasználóbarátabb az egyszerűbb riasztók gépies csipogásánál.

Böngészőből nézhetünk haza

Az Otthonőrző távirányítói egy bumszli pendrive-ra hasonlítanak, és kulcskarikára fűzhető kivitelben készülnek. Mindössze két gomb található rajtuk, az egyiken egy házban álló pálcikaember látható, a másikon egy házon kívül - ezekkel lehet be- és kikapcsolni a rendszert. Minden egyes távirányító egyedi azonosítóval rendelkezik, a webes menüben ezekhez külön neveket is lehet rendelni (pl. Apa, Anya, Pistike), így azt is lehet látni, hogy kinek a távirányítójával, és mikor hajtották végre a be- és kikapcsolást, így lehetetlenné téve azt, hogy bárki a családból utólag letagadja elalvását vagy a késői hazatérését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ez a nyitóképernyő fogadja a felhasználót

Emellett a lakásban mondjuk az asztalra helyezett távirányítókat is automatikusan észleli a főegység, így ha mondjuk apával a gyerek is hazajött, azt a munkahelyen lévő anyuka is látni fogja a böngészőben. A távoli mód gombját hosszan nyomva tartva lehet bekapcsolni az ún. Éjszakai módot, amelyet például úgy lehet beállítani, hogy csak a bejárati ajtó, esetleg az ablak nyitását figyelje, és jelezze mondjuk szirénázással az Otthonőrző, de a beltéri mozgásérzékelők legyenek inaktívak, hiszen bárki kimehet mondjuk dolgát végezni az éjszaka közepén, ezzel pedig fals riasztást generálna. Ha valaki netán elhagyná saját távirányítóját, azt a honlapon keresztül saját maga letilthatja, így a szerkezettel többé nem lehet kikapcsolni majd a riasztót.

Amire figyelni kell

A beépített hangszóró nagyjából olyan hangerejű, mint egy jobb vekkeróra, szirénázása így legfeljebb a lakásban tartózkodókat ébresztheti fel - egyelőre nagy hangerejű szirénát pedig nem lehet kapni a rendszerhez. Nagyjából cikkünk megjelenésével egy időben fog debütálni, de tesztelőnknek már megmutatták az Otthonőrző mobiltelefonos felületét is, amelyet bármilyen mobilböngészővel fel lehet keresni. Ennek egyetlen gyengéje egyelőre az, hogy a kamera képét nem lehet elérni belőle, és ezt az egy hetes teszt alatt semmilyen okostelefonnal nem sikerült megoldanunk - remélhetőleg később lesz a problémának hivatalos megoldása is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ez a ketyere jelzi, ha kinyitják az ajtót

Mivel a szolgáltatás webes felületén bármikor ki és be lehet kapcsolni a védelmi funkciókat, vagy meg lehet változtatni azokat, érdemes azt a számítógépet, amelyről a vezérlés történik, kiemelten védeni, azaz vírusirtót telepíteni rá, és mindig frissíteni a rajta levő szoftvereket, hiszen szélsőséges esetben egy hacker a lakó jelszavának birtokában ugyanezt megteheti a távolból, bár a cég ügyfélszolgálatán ez a kellő azonosítást követően bármikor megváltoztatható. Emellett még annak is örülnénk, ha ki lehetne kapcsolni a központi egység folyamatos világítását.

Még többet fog tudni

Összességében elnyerte tetszésünket az internetes riasztó, amely házilagos beszerelhetősége, és alacsony belépési díja miatt olyan felhasználók számára is vonzó lehet, akik eddig nem gondolkodtak semmilyen hasonló védelmi rendszeren, mert mondjuk tartottak attól, hogy rámegy a gatyájuk a téves riasztások miatti kivonulások áraira.

Az Otthonőrző szolgáltatás termékmenedzserétől megtudtuk, a T-Home tervezi egy olyan válozat piacra dobását is, amely szélessávú kapcsolattal nem rendelkező, kizárólag mobilon kommunikáló vezérlőegységgel lesz felszerelve - ezt tipikusan víkendházak védelmére lehet majd használni. A várható fejlesztések között szerepel még a távolból vezérelhető elektronikus kapcsoló bevezetése, amellyel például a klímát lehet majd a távolból vezérelni, vagy éjszakai módba váltva lekapcsolja a tévét és a lámpákat, valamint ezek fogyasztását is tudja mérni. A későbbiekben megfelelő termosztát alkalmazásával az Otthonőrzővel a fűtés vezérlését is meg lehet majd oldani az interneten keresztül, illetve egy bárhova felragasztható lámpával - amely egyben jeltovábbító is - a lefedettségét lehet kibővíteni - ez az eszköz egyben színkódokkal jelezni is fogja azt, hogy a rendszer épp milyen módban van. Egy másik fejlesztés az ugyancsak vezeték nélküli pánikgomb lesz, amelyhez szintén bármilyen funkciót hozzárendelhet a tulajdonos: például azt is, hogy lenyomása esetén riasszon egy bizonyos rokont.