Zavarba jön a pornótól a Google mobil keresője

Vágólapra másolva!
A hangvezérléssel működő mobiltelefonos Google-kereső nem hajlandó rákeresni az illetlen kifejezésekre, és néha érthetetlen alapelvek szerint válogat.
Vágólapra másolva!

A Google Android operációs rendszert futtató mobilok egyik látványos szolgáltatása, hogy a keresőszavakat nem kell rajtuk begépelni, elég azokat bemondani a készüléknek, és az máris listázza a találatokat. A szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban működik, és felhasználói arra a különös jelenségre lettek figyelmesek, hogy hiába kapcsolnak ki minden biztonsági szűrőt a rendszerben, az semmiképpen nem fogad el csúnya szavakat.

A Google által illetlennek vélt kifejezéseket felismeri, de kettős keresztekkel helyettesíti a szoftver, és nem is viszi be őket keresési találatként. Sőt, a tiltólistára tett szavak között nem csak a közismert négybetűs trágárságok vannak, a tiltólista ennél jóval kiterjedtebb - állítja a Cnet egyik olvasója.

Zechariah-Aloysius Hillyard nem sajnálta az idejét, és alaposan próbára tette a keresőt. A bostoni fiatalember Vladimir Nabokov Lolita című regényére szeretett volna rákeresni, de a készülék csak Nabokovot fogadta el, a Lolita keresőszót nem. A magyarázat erre az lehet, hogy a felnőtt tartalmak között - egyébként Nabokov regényének köszönhetően, amely egy 13 éves lány és egy felnőtt férfi kapcsolatáról szól - a Lolita kifejezést a fiatal modellek megjelölésére használják, esetleg pedofil tartalmakat jelöl.

Hillyard ezen felbuzdulva úgy gondolta, az erotikus találatokat, tabutémákat igyekszik kiszűrni a Google a mobilos keresésekből, de nem talált az indexre tett szavakban sok következetességet. A szintén pornós keresőszóként is használatos "incest" (vérfertőző) kifejezés nem ment át a listán, de az állatos pornót jelölő "bestiality" már nem szúrt szemet a Google-nak. A fiatalember akkor lepődött meg leginkább, amikor az "Oh Come All You Faithful" (Jöjjetek, ó hívek) című, az USA-ban közismert karácsonyi dal első szavát a második próbálkozásra szintén kisatírozta a kereső - miután először csak Oklahomának értette. (Legközelebbi tippünk az, hogy a felnőtt filmekben is elhangozhat az "oh come" - "gyere, élvezz" kifejezés, de webkeresésként már egyáltalán nem tipikus.) Hillyard más, félreérthető kifejezéseket is talált, amelyek nem mentek át a szűrőn.

A Google korábban azzal a hivatalos magyarázattal indokolta a szigort, nehogy hangfelismerő félrehalljon valamit, és egy ártatlan kifejezésre kereső felhasználónak sértő tartalmakat adjon vissza. A szolgáltatás azonban, úgy tűnik, a kelleténél talán több kifejezést tett indexre, és, ami a legkellemetlenebb: a webes kereső szűrőjével ellentétben egyáltalán nem lehet kikapcsolni, ami zavaró a felhasználók számára, és sok esetben, éppen a hangfelismerés pontatlanságai miatt, lehetetlenné teheti a szolgáltatás használatát.