Vágólapra másolva!
Az ismert mikroblog-szájt egyes felhasználóinak hozzáférését blokkolta, miután a twitterezők belépési jelszavait egy torrentszájtokon végrehajtott csalással illetéktelenek szerezték meg.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldal működtetői kedden jelentették be, hogy blokkolniuk kellett számos felhasználójuk elérését, e-mail üzenetben pedig új jelszó választására kérték őket. Ezek a twitterezők egy olyan online csalásnak estek áldozatul, amelyeket csalárd torrentszájtok működtetői hajtottak végre.

Ezek a torrentsite-ok olyan illegális tartalmakat letöltésre kínáló oldalak, amelyek használatához regisztrálni kell, azt azonban a mit sem sejtő felhasználó nem tudja, hogy az üzemeltetők a belépéshez használt felhasználónév és jelszó párossal más oldalakra is megkísérelnek belépni. Ez azért hatékony eljárás, mert sokan ugyanazt a jelszót és felhasználót használják több különböző oldalon.

Torrentszájtnak indul, adatlopás lesz a vége

Az ilyen jellegű csalások végrehajtói eleinte egyébként teljesen normális módon, a tagok teljes megelégedésére üzemeltetik a warezoldalt, vagy az ahhoz kapcsolódó fórumot, és ha az oldal kellően népszerűvé vált, azaz kellő számú használója legyen, és csak ezt követően élnek vissza a regisztrációs adatokkal, vagy adják el azokat kiberbűnözőknek. Az ilyen oldalakba nem ritkán olyan kódot is rejtenek, amely a látogatók PC-in keres biztonsági réseket. A Twitter szerint egy ember vagy online bűnözői csoport már évek óta üzemeltet ilyen csalárd torrentoldalakat - olvasható a cég blogján.

Ezért jártak pórul a Twitterről ideiglenesen letiltott netezők is, akiknek fiókjaihoz így fértek hozzá illetéktelenek - a közösségi oldal működtetői azonban észlelték a visszaéléseket. Védekezési tanácsként elmondták, mindenképpen érdemes minden egyes oldalon más-más jelszót használni. Felmérések szerint ráadásul sok felhasználó olyan fontos jelszavakat, mint amit például a netbankos belépéshez is használ, gyakran választja kevésbé fontos szolgáltatásra, például fórumra, letöltőszájtra való belépéshez, ami kiemelt kockázatot jelent. Egy nemrég készült biztonsági felmérés szerint egyébként nem a Twitteren, hanem a Facebookon vannak a felhasználók a leginkább kitéve különböző támadások kockázatának.