Pert vesztett Hollywood a netszolgáltatóval szemben

Vágólapra másolva!
Amerikai filmstúdiók pert vesztettek azzal az ausztrál internetszolgáltatóval szemben, amely ellen azért nyújtottak be keresetet, mert felelősnek tartották az ügyfelei által végrehajtott szerzőijog-sértésekért.
Vágólapra másolva!

Az iiNet nevű társaságot összesen 34 amerikai filmstúdió, egyebek mellett a Warner Bros, a Disney, a Universal és a Paramount jogi képviseletét végző szervezet perelte be. Az ügyben eljáró bíróság azonban nem találta bizonyítottnak azt, hogy a szolgáltató felelős lenne az előfizetői által
Bittorrent technológia alkalmazásával véghez vitt illegális letöltésekért.

Bár a vád azért tette felelőssé a szolgáltatót, hogy az nem tett semmit a szerzőijog-sértések megakadályozása végett, az ítélet indoklása szerint szerint az operátornak erre technikailag nem is volt módja. A hálózaton széles körben zajló jogtalan letöltések létezését a bíróság is elismerte, ám azért véleménye szerint nem az iiNet felelős, mivel világszerte tapasztalható trendről van szó. Ausztrália harmadik legnagyobb internetszolgáltatójának hálózatán 2008 júniusa óta a filmipari cégeket képviselő szervezetek munkatársai több ezer illegális letöltést regisztráltak, amelyek közt a legújabb amerikai filmek is megtalálhatók voltak. A per tárgyalásain történteket az országban elsőként a Twitteren is közvetítették a bíró engedélyével.

A filmstúdiókat képviselő felperes AFACT konzorcium csalódottságát fejezte ki az ítélet kapcsán, bár reményei szerint hamarosan az ausztrál kormányzat is megteszi majd a szükséges lépéseket az internetes jogsértések visszaszorítása érdekében - írja az AFP hírügynökség. Az iiNet képviselője úgy véli, a filmes és az online iparnak közösen kellene megtalálni a megoldást a tévésorozatok és mozifilmek legális terjesztésére, a jelenlegi problémára csakis ez lehet a megoldás.

Szakértők szerint az ausztrál döntés jelzésértékű lehet a világ egyéb országai számára is, ahol a szórakoztatóiparban dolgozó cégek egyre inkább próbálják elérni, hogy megtalálják az egyszerűbb módját az illegális letöltők nyakoncsípésének. Egyesével perbe fogni az előfizetők millióit gyakorlatilag fizikailag lehetetlen, egy-egy netszolgáltatót beperelni jóval egyszerűbben kivitelezhető.