Virtuális túra a téli olimpián a Google-lel

Vágólapra másolva!
A Google látványos szolgáltatásokkal készült a vancouveri téli olimpiára: hómobillal fotózták végig a sípályákat, a Google Földben elkészítették a helyszínek modelljeit, és persze éremtáblázatos információs oldal is készült a játékokhoz.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat már a pekingi olimpiát is igyekezett élvezetesebbé tenni a weben néhány saját extrával, a vancouveri esemény azonban új kihívások elé állította a cég munkatársait. A kínai fővárosban ugyanis csak lemodellezték az újonnan felhúzott olimpiai csarnokokat, míg a kanadai hegyekben található sípályákat már szerették volna teljes egészében virtuálisan bejárhatóvá tenni a Street View szolgáltatással.

A kétezer méteres magasságban található pályákon azonban nem nagyon boldogultak volna a Google Street View kamerás autói, ezért a cég újított egyet, és hómobilokra pakolta a speciális fényképezőgépekből és GPS-es nyomkövető berendezésből álló felszerelést. A látványos felvételek már fel is kerültek a Google Térképekre, amelyen a Whistler, BC (Whistler, Brit Columbia) kereséssel juthatunk el a síversenyek helyszínéül szolgáló hegyi városkába.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kilátás a sípályáról

A hómobilos fotók segítségével szétnézhetünk olyan látványos helyszíneken, mint például a Hetedik Mennyország sílift végállomása, vagy a Whistler-hegy csúcsa. A cég munkatársa a teljesség kedvéért Whistler utcáit is végigjárták, ezeket már fényképezős triciklivel, és elkészültek a fontosabb épületek 3D-s modelljei is, amelyeket a Google Földben (letöltés) lehet megnézni (egy bemutató videó pedig itt látható róluk).

http://www.youtube.com/v/UJ4pgcrJU8c&hl=en_US&fs=1&rel=0

Így készült a hegyi Street View

Whistlerben a sportlétesítmények közül a sípályákon és a hozzá tartozó sífelvonókon kívül érdekes látnivaló még a hegyoldalba épített bobpálya vagy a síugrósáncok modellje. A városi helyszínek közül néhány létesítmény már eddig is szerepelt a Google Földben, így például a város jégkorongcsarnoka, a Canada Hockey Place, vagy a nyitó- és záróünnepség helyszínéül is szolgáló General Motors Place, de a Vancouverrel szomszédos Richmondban található Olympic Oval, vagy a város szélén található Pacific Coliseum modellje mostanra készült el.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bobpálya a Google Earthben

A Google ezen kívül a weben egy saját olimpiai oldalon ad részletes információkat a téli játékokról 40 nyelven, közöttük magyarul is, és az említett látványelemeken kívül minden mást bevet, ami csak rendelkezésére áll. Élő keresési találatok listáznak majd ki minden létező információt az olimpiával kapcsolatban, beleértve a twitteres és facebookos bejegyzéseket, a saját weboldalba vagy az iGoogle-ba ágyazható widget számlálja majd az érmeket és jelzi az aktuális sporteseményeket, és egy folyamatosan frissülő webes galériában gyűlnek majd a helyszíneken készült fotók, amiket a felhasználók a wintergames2010 címkével látnak el a Picasában. A Google amerikai nyitóoldalán emellett minden nap más-más olimpiai témájú logó (doodle) jelenik majd meg február 12. és 28. között, a játékok ideje alatt.

Longhorn, Whistler, Blackcomb: a Windows és az olimpiai helyszínek

Azon túl, hogy a Google látványos szolgáltatásai miatt a Techbázis hasábjain is beszámolunk az olimpiai helyszínekről, olvasóink egy részének más okból is ismerős lehet Whistler és a szomszédos Blackcomb síparadicsom neve. A Microsoft ugyanis pár évvel ezelőtt a fejlesztés alatt álló Windowsok kódneveként használta ezeket: a Whistler a Windows XP kódneve volt, Blackcomb néven pedig egy ideig a Windows 7-et ismerhettük, majd a kódnevét Viennára változtatták. Azt már kevesebben tudják, hogy a Windows Vista kódneve, a Longhorn sem az amerikai hosszó szarvú szarvasmarha elnevezéséből származik, legalábbis nem közvetlenül. Whistler sípályájának tövében található ugyanis a Longhorn Saloon nevű étterem és szórakozóhely, ahol minden bizonnyal szívesen pihentek meg a Microsoft alkalmazottai, amikor átugrottak a Vancouverrel - legalábbis amerikai mércével - szomszédos nagyvárosból, Seattle-ből síelni egy kicsit.