Álláskereső alkalmazás készült az iWiW-re

Vágólapra másolva!
Az Állásvadász nevű szoftverrel a Profession.hu adatbázisában kereshetnek és ajánlhatnak állásokat egymásnak a közösségi oldal felhasználói.
Vágólapra másolva!

Az Origo Zrt. és a Sanoma lapkiadó közös fejlesztésében létrejött álláskereső alkalmazás pár napja már elérhető az iWiW-en, és már majdnem tízezer felhasználó telepítette - mondta el a szoftver hivatalos bemutatóján Martis István, a Profession.hu értékesítési vezetője. Az Állásvadász a Profession adatbázisát teszi elérhetővé és kereshetővé a felhasználók számára, és a webes állásportál minden fontosabb funkcióját kínálja.

Az alkalmazás azzal az extra funkcióval rendelkezik, hogy az ismerősöknek is lehet benne ajánlani állásokat, amiért a felhasználók pontokat gyűjthetnek, és nyereményjátékokban vehetnek részt. Az Állásvadászt telepítő felhasználóknak ki kell tölteniük magukról egy adatlapot, amikor használatba veszik a webes szoftvert, amire egyrészt az a magyarázat, hogy az iWiW nem ad át minden adatot az alkalmazásoknak, másrészt az adatlapjukon sokan nem a valós képzettséget, nyelvtudást vagy munkatapasztalatot adják meg magukról.

A felhasználó emellett a teljes önéletrajzát is feltöltheti közvetlenül innen a Profession adatbázisába, és a megadott e-mailcímén kap értesítést a neki megfelelő ajánlatokról, ha pedig már korábban is regisztrált a portálon, akkor az ismerősként üdvözli. Az Állásvadászban, csakúgy, mint a webes álláskeresőn, el is lehet menteni a kiválasztott hirdetéseket.

Tényleg megnézik az álláskeresők adatlapját

A közösségi oldalon megjelent álláskereső szoftver új lehetőségeket kínál a humánerőforrás-szakma számára is - mondta el Fehér Tamás, a Grafton Recruitment Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője a hivatalos bemutatón. A szakember szerint a közösségi oldalakon való hirdetés révén több releváns, vagyis a munkaadók elvárásainak megfelelő jelentkezés érkezik hozzájuk. Az iWiW-en való jelenléttől emellett Fehér azt várja, hogy azokat a felhasználókat is könnyebben elérhetik, akik nem keresnek aktívan állást, pedig egyébként lenne a számukra ajánlat a rendszerben.

Forrás: [origo]
Adatfelvétel az Állásvadászban

A tanácsadó cég vezetője szerint a 2009-es évre jellemző volt, hogy a válság miatt azok, akik biztos munkahelyen tudták magukat, sokan kivártak, és nem kezdtek keresgélésbe. Mint az a bemutatón is elhangzott, és köztudott, a HR-esek régóta használják az iWiW-et a hozzájuk jelentkezők ellenőrzésére. Fehér Tamás ezzel kapcsolatban igyekezett megnyugtatni az álláskeresőket: az iWiW-es adatlap böngészgetése nem egy előzetes rosta, a tanácsadók ezzel csak felkészülnek az adott jelentkezőből az első találkozásra. A szakember azonban csak javasolni tudja mindenkinek, hogy tegye rendbe az adatlapját, amikor munkát keres.

Egy jó portré feltöltése például a munkaadót is segíti az első találkozás alkalmával a jelentkező azonosításában, például amikor interjúra szólítják. A hobbi, érdeklődési kör, esetleg a témába vágó képek pedig elősegíthetik a közvetlenebb kapcsolat kialakítását az első beszélgetés során, ami jó benyomást tehet az alkalmazóra. Fehér Tamás szerint a szakembereik is tisztában vannak vele, hogy az iWiW-et magáncélra használják a felhasználók, vagyis személyes, vicces hangvételű, esetleg trágár megfogalmazásban tesznek közzé magukról információkat, és ezzel számolnak is. (Tegyük azonban hozzá: lehet, hogy ez nem minden munkaadó esetében van így...)

Egyre többen keresnek munkát a neten

Az Állásvadász alkalmazást az Origo Zrt. és a Sanoma lapkiadó mint a hazai médiapiac két konkurens szereplője hozta létre közösen. Az összefogás ezen a területen már csak azért is példaértékű, mert a hazai online piacon már nem csak kopogtat, hanem erőteljesen jelen van a külföldi konkurencia, amivel csak így lehet felvenni a versenyt - mondta a bemutatón Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója. A Sanoma számára az iWiW az internetezők új rétegeit teszi elérhetővé, olyanokat is, akiket nem feltétlenül szóltottak meg eddig a cég kiadványai - fogalmazott Gerentsér Imre, a cég hazai újmédia-divíziójának vezetője.

Az álláskereső alkalmazás létjogosultságát Gerentsér szerint az is igazolni látszik, hogy a Szonda Ipsos adatai szerint 2008-ban a hazai internetezők 25 százaléka, 2009-ben pedig mér 28 százaléka keresett állást a világhálón. Az iWiW saját statisztikái szerint a közösségi oldal alkalmazásait is egyre többen használják: tavaly év végén napi 180 ezer, idén januárban pedig már napi 250 ezer felhasználójuk volt. A vezető hazai közösségi oldalnak jelenleg 4,4 millió regisztrált felhasználója és átlagosan napi 1,4 millió egyedi látogatója van.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.