Egy orosz tinédzser indította el a legújabb netes mániát

Vágólapra másolva!
Nap mint nap több mint húszezren kattintanak a Chatroulette.com nevű oldalra, ami véletlenszerű webkamerás csevegőpartnerrel hozza össze a felhasználókat. A szájtot egy 17 éves moszkvai tinédzser dobta össze unalmában, aki lehet, hogy hamarosan meg is él majd belőle.
Vágólapra másolva!

A Chatroulette alapötlete nagyon egyszerű: csak egy webkamerát kell csatlakoztatnunk a számítógéphez, és az oldalt megnyitva egy gombnyomással bekapcsolódhatunk a "rulettezésbe". A képernyő tetején lévő első gombbal (Start, vagy F9) kérhetünk véletlenszerű csevegőpartnert, és ugyanezzel tudunk újat kérni is, a mellette lévő Stoppal (vagy F8) állíthatjuk le a játékot, és a harmadik nyomógombbal jelenthetjük a másik felhasználót, ha valamiért ki szeretnénk záratni az oldalról.

Ennek persze lehet oka bőven: tapasztalataink szerint a szájtot 99 százalékban magányos férfiak használják, akiknek a legtöbbje huszonéves fiatal, és nagyjából minden tizedik-tizenötödik próbálkozásra futottunk bele valakibe, aki önkielégítést végzett a kamera előtt - ezért az oldal használatát csakis 18 évesnél idősebb olvasóinknak ajánljuk. Ha ennél szerencsésebbek vagyunk, akkor nem kell azonnal tovább kattintanunk egy új beszélgetőtársra, és a akár a gép mikrofonján, akár szövegesen, a kameraképek mellett található csevegőmezőn keresztül szóba elegyedhetünk.

A Chatroulette, legyen bármilyen egyszerű ötlet, olyan népszerű lett, hogy esténként már több mint 20 ezren fordulnak meg rajta a világ minden részéből. A napokban az összes jelentősebb informatikai blog, majd az amerikai sajtó foglalkozott az oldallal, és a New York Times újságírói le is nyomozták a szájt alkotóját, aki, mint kiderült, az oldal mögött egy 17 éves orosz gimnazista. A moszkvában élő Andrej Ternyovszkij maga is meglepődött a hirtelen jött hírnéven.

Vállalkozás lehet belőle

A szájtot ugyanis egyszerűen unalomból dobta össze a tinédzser még novemberben, és nem reklámozta sehol, a chatrulett híre szájról szájra terjedt először az ismerősei körében, majd világszerte. A fiú, aki 11 éves kora óta ír programokat, rendszeres Skype-felhasználó, és egész egyszerűen azért készítette az oldalt, mert megunta, hogy az internetes videotelefonon keresztül mindig csak az ismerőseivel beszélgethet.

Forrás: UberPix.com
Egy bizarr találkozás (a neten terjedő legnépszerűbb kép a Chatroulette-ről)

Andrejnek ugyan nem voltak komoly tervei a csevegőoldallal, de pénz már van benne: egyelőre rokonai adtak össze neki annyit, hogy újabb szervereket vehessen hozzá, és még tovább szeretné bővíteni az oldal kapacitását. A szájt hirtelen támadt népszerűsége miatt már több befektető érdeklődését is felkeltette Amerikában, így a fiatal programozó komoly üzleti ajánlatokra is számíthat.

A szájt persze nem nyerte el mindenki tetszését: bírálói szerint csupán a kukkolók, magamutogatók paradicsoma. Alkotója szerint ennél azért sokoldalúbb lehetőségeket rejt magában az oldal, bár ő is nehezen tudja definiálni, hogy tulajdonképpen micsoda. "Néhányan játéknak tekintik, mások egy teljesen új világnak, és vannak olyanok, akik kontaktbörzeként, vagy társkereső oldalként értelmezik" - mondta Andrej Ternyovszkij a New York Timesnak. A fiú szerint is logikus lépés lenne Amerikában bejegyeztetett vállalkozásként folytatni a Chatroulette-et, és azt is elárulta az amerikai lapnak, hogy van még néhány webes ötlet a tarsolyában.