A többség szerint okosabbá tesz az internet

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatás eredményei szerint az internet használata erősíti az intelligenciát, de legalábbis az olvasási és írási készséget javítja. Sokan vannak azonban azok is, akik úgy vélik, a világháló épp ezzel ellentétes hatást gyakorol a felhasználókra. 
Vágólapra másolva!

Az Elon University és a Pew Internet and American Life projekt közös kérdőíves kutatásának elkészítésébe mintegy 370 szakértőt - tudósokat, tanácsadókat, fejlesztőket, írókat és üzletembereket - , valamint ötszáznál több hétköznapi internetezőt vontak be. Háromnegyedük úgy véli, a világháló használata jó hatással van a felhasználók intelligenciájára.

A megkérdezettek kétharmada úgy véli, az internetezés leginkább a szövegértési és az írási, fogalmazási képességek javulásához járul hozzá, várakozásaik szerint a netezés hatása ezen a téren már az elkövetkezendő tíz évben érzékelhető lesz.

Ugyanakkor a megkérdezett szakemberek 21 százaléka éppen ezzel ellentétesen vélekedik: szerintük a világháló hatása inkább rombolja az intelligenciát: ha valaki nagyon sokat használja az internetet, lehetséges, hogy csökkenni fog az IQ-ja. A kutatás egyik közreműködője szerint sokan nem tartják a Wikipedia és a Google hatását pozitívnak - ezen online eszközök ugyanis gyakorlatilag mindenről információt kínálnak, kvázi feleslegessé téve a lexikális tudást.

Két évvel ezelőtt Nicholas Carr technológiai szakújságíró az Atlantic Monthly lapban közölt cikkében például azt taglalja, hogy az internet eltúlzott használata ronthatja a felhasználók koncentrálásra, a dolgok mélyebb átgondolására való képességét.