Netfüggő gyerekek aggasztják a románokat

Vágólapra másolva!
Romániában a gyerekek 54, míg a serdülőkorban levő fiatalok 70 százaléka naponta használja az internetet, annak ellenére, hogy a szülőknek csak 55 százaléka szörfözik a világhálón.
Vágólapra másolva!

Egy felmérés eredményeit ismertetve a Új Magyar Szó című bukaresti napilap szerdán arról ír, hogy az ifjú internetezők között a legnagyobb népszerűségnek a közösségi oldalak örvendenek, és előszeretettel "cseverésznek" egymással az interneten. A felmérésből kiderül, hogy 2009-ben a Romániában élő 14 év alatti gyerekek 63,5 százaléka naponta leül a számítógép elé - rendszerint erőszakos játékokat játszani -, és 59 százalékuk szörfözik a világhálón.

A felmérést készítő szakemberek szerint az helyzet azért is aggasztó, mivel a megkérdezett három év alatti gyerekek 38,7 százaléka internetezik. Népszerű a 7 és 10 év közöttiek körében is a "világháló", 11,8 százalékuk ugyanis a "virtuális térben" keres megoldást a házi feladataira.

Kádár Annamária pszichológus szerint az internetezés miatt leggyakrabban megjelenő pszichés problémák a kapcsolatvesztés, elmagányosodás, depresszió, a tudat beszűkülése, mivel nem reális, "életszagú" kapcsolatok teremtődnek. Az interneten nem működnek a gátlások, a valóság és irrealitás határán megteremtődő "átmeneti térben" zajlik minden.