Nem tetszik a Street View az EU adatvédőinek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió adatvédelmi szervének állásfoglalása szerint a keresőóriás a tagállamok városaiban készített panorámaképeinek elkészítéséhez használt nyers felvételeket a korábbinál jóval rövidebb ideig tarthatja meg, emellett a Street View-autók indítása előtt figyelmeztetnie kell a lakosságot is.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Google Térkép oldalán és a Föld nevű ingyenes szoftverén elérhető, az utcák virtuális bejárását biztosító szolgáltatással kapcsolatban több országban is aggályok merültek fel.

Hamarabb kellene törölni a nyersanyagot

Az AP hírügynökség beszámolója szerint az EU adatvédelmi szabályzószerveinek állásfoglalása szerint - melyet levélben küldtek el a keresőcégnek, a Google a jelenlegi egy év helyett csupán fél évig tárolhatná a panorámaképek készítéséhez használt digitális nyersanyagot. Ez ugyanis mindent, így például arcokat, rendszámokat is tartalmaz, míg a nyilvánosság elé kerülő változatban az ehhez hasonló, személyes azonosításra alkamas információkat elhomályosítják.

Az internetes óriáscég azonban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy mindenképp szükség van arra, hogy legalább egy évig tárolják a digitális nyersanyagot, mivel csak így tudják biztosítani a szolgáltatás megfelelő minőségét. Az eredeti állományok birtokában lehetséges ugyanis korrigálni a nyilvánosan elérhető panorámaképen lévő esetleges hibákat, de a térképek tökéletesítéséhez, és az esetleges panaszok kezeléséhez is használják ezeket a felvételeket. A cég szerint pedig a törvényeknek megfelelően végzik mindezt - nyilatkozta a Bloombergnek a Google adatvédelemre specializálódott jogásza.

Lehetnek még aggályok

Ugyanakkor az EU által létrehozott független adatvédelmi szerv, az ún. 29-es munkacsoport vélekedése szerint a Street View működésével kapcsolatban még akkor is merülhetnek fel aggályok, ha a cég részére kiküldött levélben foglaltakat betartják. Ráadásul jelen pillanatban úgy tűnik, a Google nem is szándékszik felére csökkenteni a rögzített panorámanyersanyagok megőrzésének idejét.

Az uniós szakértők szerint a keresőcégnek minden országban a médián keresztül előre kellene értesítenie a lakosságot arról, hogy kamerás autói mikor és hol fogják rögzíteni az utcákat. A Google honlapján egyébként elérhető egy olyan oldal, amelyen ezt meg lehet tekinteni.

Forrás: [origo]
Jelenleg tőlünk nyugatabbra dolgoznak a Google kamerás autói

Itthon egyelőre leálltak

Bár Magyarországon tavaly a Google logót viselő, tetejükön kamerát hordozó Opel Astrák is elkezdték rögzíteni Budapest utcáit, a keresőcég önként leállította ezek készítését, miután kiderült, hogy a hazai adatvédelmi biztos is vizsgálódik a szolgáltatással kapcsolatban.

Jóri András korábban úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy a Google önként állította le idehaza a Street View képek készítését a vizsgálatok nyomán, amelyek a hasonló szolgáltatásokat végző Norc.hu-val szemben is folynak, a román társaság viszont publikálta a panorámáit - hiszen ezt nem is tiltották meg neki. Jóri korábban úgy nyilatkozott, az EU-s egységes álláspont kidolgozását követően alakítja ki Magyarországra is érvényes állásfoglalását.