Kiberharcosokat toboroz a Fehér Ház

Vágólapra másolva!
A legjobb internetbiztonsági szakértőkből hozna létre elitcsapatot a kibertér amerikai szegmensének védelme érdekében az Egyesült Államok. Erről a kormányzat illetékesei egy biztonsági konferencián beszéltek.
Vágólapra másolva!

A megfelelő kiberbiztonság elérését célzó CNCI (átfogo nemzeti kiberbiztonsági kezdeményezés)alapjait még a Bush-kormányzat fektette le utolsó évében. Az RSA konferencián elhangzottak szerint a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security)egy új, Einstein 3 nevű rendszert fog beüzemelni még az idén, amely a kormányzati hálózaton zajló e-mail és adatforgalmat fogja elemezni - az üzenetek konkrét tartalmához nem fér hozzá -, a behatolási kísérletek esetében pedig riaszt.

Elit kibervédelmi csapatot hoznak létre

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a rendezvényen azt is elmondta, az Egyesült Államok egy "elit kibervédelmi csapatot" hoz létre az ország számítógépes infrastruktúrájának védelmére. Ebbe a téma legnagyobb szakértőit fogják toborozni, bár azt Napolitano is beismerte, hogy az elit hackercsoport életre hívásának sikere a civil szférával való együttműködés hatékonyságán áll vagy bukik. Ennek a szakértői csoportnak a feladata lesz többek közt egy automatikusan működő védelmi megoldás kidolgozása is.

Ugyanakkor a miniszter az átlagfelhasználók oktatását is kiemelkedő fontosságúnak tartja, sikert ugyanis csak akkor érhetnek el, ha a hétköznapi netezők figyelmét is felhívják a világháló veszélyeire. Napolitano kifejtette, a kiberbiztonsági fenyegetéseket egyben belbiztonsági fenyegetéseknek tekintik.A CNCI keretében részletesen szabályoznák azt is, hogy kormányzati forrásokból mekkora összeget költenek a kiberbiztonsággal kapcsolatos fejlesztésekre. A jelenlegi vizsgálatok ugyanis azt mutatják, az ország korántsem ér el elfogadható szintet az internetbiztonság terén.

Barack Obama amerikai elnök tavaly tavasszal a megfelelő kiberbiztonsági szint elérését a legfontosabb prioritással bíró feladatként jellemezte, bár a veterán it-biztonsági szakértő, Howard Schmidt csak idén januárban kezdhette meg munkáját.