Vágólapra másolva!
A népszerű mikroblog-szájt üzemeltetői az adathalász csalók elleni védekezésül ezentúl minden egyes, a rendszerben publikált linket megvizsgálnak.
Vágólapra másolva!

A Twitter hivatalos blogján publikált bejegyzés szerint mostantól a mikroblog oldalon közzétett összes linket monitorozni fogja a cég. Ennek a célja az, hogy detektálhassák, illetve blokkolhassák az olyan hiperlinkeket, amelyek internetes csalások végrehajtására szolgáló weboldalakra vezetnek. Bár konkrétan nem határozták meg, milyen okból, a privát üzenetekben és a levelekben ezentúl egyes linkeket csak a Twitter napokban indult saját linkrövidítő szolgáltatása, a twt.tl-lel interpretált változatban lehet majd továbbküldeni.

A Twittert a csalók mostanság többnyire úgy használják fel, hogy a felhasználói neveket és jelszavakat megszerezve mások nevében küldenek ki többnyire kéretlen reklámokat - hiszen egy ismerőstől kapott linkre a netezők is bátrabban ráklikkelnek. Mivel a Twitteren egy üzenet legfeljebb 140 karakter hosszú lehet, a felhasználók linkrövidítő szolgáltatásokat használnak.

Ezek lehetővé teszik, hogy például egy hosszú URL-t ( http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100308-nagy-bongeszovalaszto-internet-explorert-firefox-chrome-safari-es-tarsaik.html )röviddé alakítsanak: http://bit.ly/b5jPGr. Ugyanakkor a linkrövidítő szájtok uniformizálják a webcímeket, így a felhasználók azt sem láthatják előre, hogy mondjuk nem egy általuk ismert portál egyik cikkére, hanem egy veszélyes adathalász oldalra klikkelnek, amely a böngésző hibáit kihasználva kártevőket juttathat a PC-re.