Szupergyors internetet kaphat minden amerikai

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormányzati tervei szerint tíz éven belül minden amerikai lakos állampolgári széles sávú internetkapcsolathoz jut majd, ráadásul nem is akármilyenhez: ha a tervezet megvalósul, 100 megabites vonal lesz az USA-beli háztartásokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ORTT-nek megfelelő médiahatóság, az FCC (Szövetségi Kommunikációs Bizottság) hamarosan a Kongresszus elé bocsátja majd azt a tervezetet, amelynek lényege, hogy 2020-ra minden egyes amerikai számára elérhetővé tegyék a világhálót. A jelenlegi becslések szerint a lakosok mintegy harmada, azaz durván 100 millió amerikai nem rendelkezik még széles sávú netkapcsolattal otthonában. Az FCC tervei szerint minden amerikainak akár 100 megabit/s-os letöltési sebességet biztosító elérést biztosítanának tíz éven belül, mintegy 350 milliárd dolláros beruházással. Egy ilyen netkapcsolat még mind idehaza, mind a tengerentúlon kiemelkedőnek számít, az átlagos elérések ugyanis mindössze 4 megabitesek az Egyesült Államokban.

Az FCC korábbi elnöke a BBC-nek úgy nyilatkozott, a széles sáv minden háztartásba való bevezetése nem túl ambíciózus, és abszolút szükséges terv. "Minden nemzetnek szüksége van egy közös médiumra, amelyet lakosai elérnek, és ha ez az internet, megengedhetetlen, hogy a társadalom harmada ne legyen rajta jelen. A médiaszabályozó testület szerint a széles sávú internet elterjesztése nem csupán gazdaságélénkítő hatással bír, hanem munkahelyeket teremt, javítja a versenyképességet és az életminőséget is.

A kormányzat emellett külön frekvenciasávokat különít majd el a vezeték nélküli széles sávú technológiák elterjesztéséhez, illetve azt is vállalták, hogy az alapképzés részeként digitális írástudóvá teszik a gyerekeket. Ugyanakkor a BBC által megkérdezett elemző szerint a széles sávú internet nem csodaszer, amely orvosolni fog minden egyes gazdasági problémát - amely egyébként nem a gyors internet hiánya miatt lépett fel. Erik Sherman szerint a tervezet túlságosan tág megközelítést alkalmaz, készítőinek sokkal realisztikusabban kellett volna kidolgoznia azt.