Magyarországon a legtöbb a levélszemét a Symantec szerint

Vágólapra másolva!
Rekordot döntött márciusban a spamek aránya a globális e-mail-forgalomban, ráadásul Magyarországon a legtöbb a kéretlen üzenet a Symantec informatikai biztonsággal foglalkozó cég szerint. Románia szintén felkerült a vállalat toplistájára: a második legtöbb célzott online támadás onnan indul ki.
Vágólapra másolva!

A spamek aránya minden törekvés ellenére egyre emelkedik, 2002-ben csak az emailforgalom 14,7 százalékát, az elmúlt hat hónapban már 86,3 százalékát tette ki, márciusban pedig átlépte, és 7 tizeddel meg is haladta a 90 százalékos határt. "Ez mérföldkő, de nincs benne semmi meglepő" - mondta a Symantec egyik szakértője, aki szerint további emelkedés várható.

Márciusban a magyar emailforgalom 95,7 százalékát tették ki spamek, ezzel Magyarországon a "legszennyezettebbek" a postaládák, de ezzel nem lógunk ki jelentősen a nemzetközi mezőnyből: Dániában 94,9, Olaszországban 94,7, Hollandiában 93 százalék ez az arány. Európában a spamek arányát Németország tudta tartósan alacsonyan tartani, 91,3 százalékon, ami nem sokkal több, mint az Egyesült Államokra jellemző 91,1 százalék. Japánban és Bahreinben is sok a spam, előbbi országban 87,5, utóbbiban 87,4 százalék.

A szektorok szerinti megoszlás is érdekes képet mutat: a legtöbb spamet a mérnökök kapják (94,7), de az oktatás 91,9 százalékkal a második legszennyezettebb, a pénzügyi szektor 89,5 százalékkal a harmadik megelőzve a közszférát (89,1 százalék).

A Symantec a tömegével kiküldött spamhadjáratok mellett a kártékony kódot tartalmazó e-mailekkel végrehajtott célzott online támadásokat is vizsgálta, amelyek ugyan főleg az Egyesült Államokban működő e-mail-szolgáltatókról indulnak ki, de a feladók legtöbbje valójában kínai (28,2 százalék), román (21,1 százalék), és csak ezt követik az amerikai hackerek 13,8 százalékkal.