Vágólapra másolva!
A számítási felhő térhódítása nyomán a felhasználók egyre több adata raktározódik a helyi PC-k helyett távoli szervereken. Azonban az ezeknek helyt adó adatközpontok jelentős részét széntüzelésű, környezetbarátnak nem mondható erőművek látják el energiával - figyelmeztetett a Greenpeace.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő szervezet szerint a világ legnépszerűbb közösségi hálózatának számító Facebook Oregonban, az Apple pedig Észak-Karolinában létesít olyan új adatközpontot, melynek működtetéséhez szükséges elektromos áram legnagyobb részét szénerőművek szolgáltatják. A Greenpeace úgy véli, a modern internetalapú technológia alapjait a legkevésbé sem olyan területeken kellene kialakítani, ahol működésük a jelenleginél nagyobb környezetszennyezést produkál. A zöld szervezet szerint az internetes cégeknek jóval körültekintőbben kellene eljárniuk adatparkjaik helyszínének kiválasztásakor.

A szén olcsó, azért használják

Az Egyesült Államok legtöbb érőműve széntüzelésű, mivel ez a nyersanyag az alternatív energiaforrásoknál jóval olcsóbban beszerezhető. A Reuters híradása szerint a fent említett két cég mellett a Microsoft, a Yahoo és a Google is működtet olyan adatközpontokat, amelyeket ilyen forrásból nyerik az energiát. A hírügynökségnek egyébként egyik multinacionális it-vállalat sem szolgált pontos paraméterekkel szerverparkjainak energiaellátását illetően, a cégek zöme úgy nyilatkozott, hogy nagy erőkkel keresik a hatékony energiafelhasználást biztosító megoldásokat és támogatják a környezetvédelmet.

A követendő példa

Követendő példaként emelte ki a környezetvédő szervezet a Yahoo készülő, a New York állambeli Buffalo közelében megnyíló új adatközpontját, amelyet kifejezetten energiatakarékos működésre optimalizáltak, még az épületet is úgy alakították ki, hogy az elősegítse a levegő keringését a tetemes hőt termelő gépek között. A szerverek működtetéséhez itt hidroelektrikus telep szolgáltat energiát.

Az internetes szolgáltatásokat kiszolgáló adatközpontok működtetése hatalmas energiát igényel, a Greenpeace szerint 2007-ben ezek tették ki a világ energiafogyasztásának ötödét. Ha országként tekintenénk ezeket, akkor az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán után a szerverparkok fogyasztanák a legtöbb energiát a világon, ráadásul épp a számítási felhők épp az iparág egyik leggyorsabban bővülő szegmensének tekinthetők.