Fotósok is perlik a Google-t

Vágólapra másolva!
Az amerikai fotográfusok és illusztrátorok szövetsége is a szerzői jogok megsértése miatt perli a Google-t, amelytől azt követelik, hogy fizessen kártérítést az interneten megjelenő digitalizált könyvekben található illusztrációkért.
Vágólapra másolva!

"Ez az eljárás a korrektségről és a kártalanításról szól" - hangsúlyozta James McGuire, az eljárást kezdeményező ügyvédi iroda munkatársa, hozzátéve, hogy mások szellemi termékét csak az ezekért járó díjak megfizetése után szabadna felhasználni. Az Amerikai Írószövetség és az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége 2005-ben indított eljárást a Google digitalizálási törekvései ellen, amelyekkel a felperesek szerint szerzői jogokat sértett az informatikai óriásvállalat.

Az ügyben 2008 őszén született megállapodás, amelynek alapján a Google 125 millió dolláros szerződést kötött az írókat képviselő különböző amerikai csoportokkal műveik internetes felhasználásáról és az ezekből származó bevételek elosztásáról. Az ügyben eljáró Denny Chin bíró tavaly novemberben azonban visszautasította a fotográfusok és az illusztrátorok képviselőinek kérését, hogy ők is csatlakozhassanak a szerzők és kiadók keresetéhez, és javasolta, hogy kifogásaik érvényesítéséhez kezdeményezzenek külön eljárást.

Az új csoportos kereset szerdán érkezett meg a New York-i kerületi bíróságra. A Google az újabb beadványra mindössze azt válaszolta: biztosak abban, hogy a Google Books tevékenysége a nemzetközi szerzői jogokkal teljesen összhangban áll.