iWiW Kapu: hordozhatóvá váltak ismerőseink

Internetes szolgáltatásokhoz lehet mostantól kulcs az iWiW-es azonosítónk. A Kapu nevű funkció elindításával a közösségi oldal felhasználói az iWiW-es adataikat egyfajta digitális útlevélként használva egy gombnyomással regisztrálhatnak külső oldalakra, sőt az ottani tevékenységükről a hírfolyamot olvasó ismerőseiket is értesíthetik.

Az iWiW Kapu a közösségi oldaltól független webhelyeknek nyújtott szolgáltatás: egyfajta beléptető rendszer, amit a webhely látogatói azonosítására használhat anélkül, hogy saját regisztrációt használna. Ezzel a külső webhely nem jut hozzá a belépők személyes adataihoz, pontosabban csak azokhoz, amelyekre a felhasználó engedélyt ad.

Az iWiW Kapu használatának egyik legfontosabb előnye, hogy elég egy jelszót megjegyezni, és azzal számos oldalra lehet belépni. A kapus belépéssel a felhasználó nem hagyja el teljesen az iWiW-et, a technológiát használó oldalaknak engedélyezheti, hogy különböző üzeneteket írjanak a hírfolyamba. A Moly.hu könyvszerető közösségi oldalra belépők például az iWiW-re is kiirathatják, melyik könyvet értékelték éppen, mit olvasnak. A Turulcsiripet használók pedig választhatnak, hogy minden Twitter üzenetüket vagy csak az #iwiw címkét tartalmazókat vegye át a közösségi oldal.

A hírfolyamba való írás azt jelenti, hogy a Kapuval a felhasználó nem csak a jelszavát, regisztrációs adatait viszi magával, hanem a barátait is. A Kaput használó oldal automatikusan felismeri azokat az ismerősöket, akiket már az iWiW-en bejelöltünk, és rögtön meg is jeleníti az ő tevékenységüket. A Netpincéren például megtekinthetjük, hogy mit rendeltek a kollégák, egy árukereső oldalon látni, milyen kütyükre ruháztak be az ismerősök. A könyves közösségi oldal pedig lehetővé teszi, hogy ne kelljen végigkérdezni mindenkit, hogy mit olvasott mostanában, és jó volt-e.

A státuszfrissítések, értékelések és egyéb akciók természetesen megjelennek az iWiW hírfolyamban is. Az érdekesnek tűnő elemekre kattintva pedig rögtön át lehet jutni a kapus belépést kínáló oldalra, hogy két kattintással később magunk is tagjaivá válhassunk a szolgáltatásnak. Nincs szükség hosszadalmas, mindenre rákérdező regisztrációs űrlapok kitöltésére, azonnal meg lehet kezdeni a nézelődlést, rendelést, olvasgatást. 

Az iWiW Kaput alkalmazó oldalak listája az indulás után egy nappal természetesen még igen rövid. Jelenleg csak a Turulcsirip nevű, magyar mikroblog-szolgáltatáson érhető el az iwiwes belépés, ám hamarosan működni fog a szolgáltatás a Moly.hu könyves közösségi oldalon és a Netpincér ételrendelős webhelyen is.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.