Ismét megújult a Google Docs

Vágólapra másolva!
Számos, főként a közös munkát kényelmesebbé tevő újdonsággal fogadja kedd óta használóit a Google online dokumentumkezelője. Az új funkciók egy részét manuálisan kell bekapcsolni az egyik menüben, ráadásul a szolgáltatás okosabbá válása időnként lassú működést és próbáink alatt elég sokszor hibaüzeneteket is eredményezett.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes a hagyományos helyett online szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt használni? Mert a böngészőből elérhető szolgáltatásokkal sokkal praktikusabban lehet megosztani dokumentumokat, táblázatokat, hiszen nem kell az egyes változtatások után különböző verziókat küldözgetni egymásnak e-mail-csatolmányként, mindig mindenki a legutóbbi, aktuális változatot látja, de igény szerint a módosítások listáját is vissza lehet olvasni. Bár a Google Dokumentumok továbbra sem képes teljesen kiváltani a PC-re telepíthető Office programokat, egy jókora lépéssel közelebb került ehhez.

Külön kell bekapcsolni az új verziót

Meglepő módon a Google Dokumentumok új verziója nem válik működőképessé automatikusan minden felhasználónál. A régi szerkesztőben írt szövegek egyelőre a régi felülettel nyílnak meg - így ott nincs például lapszéli chat lehetőség - és nem találtunk olyan menüt, ahol a korábbi anyagokra is be lehetett volna kapcsolni az újdonságokat. Az új funkciókat a Google Dokumentumok beállításai között, a Szerkesztés fülön lehet engedélyezni. Az "Új szöveges dokumentumok létrehozásához használhatja a dokumentumszerkesztő legújabb verzióját" előtti doboz kipipálása után a frissen létrehozott szövegek már rendelkezni fognak az új eszközökkel, a korábban létrehozott táblázatok, szövegek és prezentációk viszont nem.


Újdonságokkal lett tele a Google irodai csomagja

Pont azt írom hogy...

A Dokumentumok új felületének legfontosabb újítása, hogy könnyebbé tette a közös munkát. A korábbi verziótól eltérően, most már szinte valós időben lehet követni, hogy szerzőtársunk mit - és ami még fontosabb - hová gépel éppen. Eddig arra kellett figyelni, hogy az írásban hol jelennek meg új bekezdések, nagyobb szövegrészletek, most azonban kis zászlócska is jelzi, hová írnak a többiek, így nem fognak végre teljes bekezdések előtűnni a semmiből.

Forrás: [origo]
Hatan dolgoztunk a szövegen: kettő én és négy ő

Szintén újdonság, hogy már nem a szövegbe kerül bele a szerzőtárs megjegyzése, hanem a lap szélén megjelenő színes cetlire lehet kiírni, hogy mi a bajunk a kijelölt részlettel. A funkciót az egérrel a menüből lehet választani a Beszúrás/Megjegyzések pontban (illetve gyorsbillentyűs elérés is van, ami azonban a magyar billentyűzetkiosztás mellett egyelőre nem jól működik). A megjegyzések intelligensebb kezelése mellett okosabb képbeillesztési lehetőségekkel, és az egérrel szabadon beállítható tabulátorokkal és margókkal is bővült a szövegszerkesztő.

Már rajzolni is enged

A Google irodai csomagjával eddig csak táblázatokat, szövegeket és prezentációkat lehetett készíteni, mostantól azonban remek webes folyamatábra-készítő is került az alkalmazásba. A külön nevet még nem kapott funkció alkalmas szabadkézi rajzra is, jó ívű vonalakat lehet rajzolni, hogy elkerítsük az összerakott ábra egy-egy részét, vagy hogy bekarikázzuk az összetartozó elemeket. A rajzoló bőséges sémakészlettel érkezik, s a legtöbb ábrát gond nélkül el lehet vele készíteni, komolyabb feladatokhoz azonban egyelőre még jobb választás egy erre kihegyezett asztali program.

Forrás: [origo]
Egyszerű folyamatábrákhoz bőven elég a Dokumentumok rajzolója

Ha valaki tartósan dolgozik a Dokumentumokban, néhány hét alatt tetemes mennyiségű dokumentum gyűlhet össze, ezek között eligazodni pedig nem a legegyszerűbb, különösen a régi fájlok felkutatása lehet problémás a beépített kereső ellenére. Ezen segít a mappák létrehozásának lehetősége, amely például a munkával kapcsolatos, és a privát fájlok elkülönítését teszi lehetővé.

Gyorsabb és okosabb táblázatkezelő

Gyorsabban tölt be, és fürgébb görgetést tesz lehetővé az új táblázatkezelő is, ennek előnyeit azonban csak újonnan létrehozott táblákban lehet kihasználni, bár ezt úgy is meg lehet oldani, ha egyszerűen átmásoljuk a régi fájlok tartalmát egy újba. Ez csupán akkor okozhat nehézséget, ha a táblázatot sokan szerkesztik, mivel ilyenkor mindenkit újra meg kell hívni.

Komoly előny, hogy most már a táblázatok szerkesztésénél is jól látható, ki melyik cellát szerkeszti éppen, az oszlopokat az egérrel egyszerűen át lehet mozgatni, a mezők kitöltését pedig automatikus szövegkiegészítő könnyíti meg. A Shift+F2 kombinációval az egyes mezőkhöz, oszlopokhoz vagy sorokhoz egyszerűen lehet észrevételeket fűzni.

Lehetne stabilabb

A Dokumentumok sosem volt teljesen hibátlan szoftver: korábban leginkább a mentéssel kapcsolatos hibák bosszantották a felhasználókat, mostanság a legtöbben a szövegrészek beillesztésével kapcsolatos nehézségekre panaszkodtak. A legújabb verzió rejtélyes szerverhibákkal és fantomfelhasználókkal próbálja megkeseríteni a közösen írni vágyók életét. E cikk írásának végére a szövegben összesen hat szerkesztő tevékenykedett, pedig valójában csak két személy volt belépve a szövegbe.

Forrás: [origo]
Változások: az új verzióból eltűnt a színes kiemelés

A kapcsolat megszakadása után ott maradó felhasználók csak esztétikai hibának számítanak, a korábbi Dokumentumok verzióban elérhető színes, módosításokat jól jelző oldalnak azonban nyoma sincsen az új szerkesztőben. A több szerző hozzájárulásai miatt minimum hat színben világító lap helyett csupán azt nézhetjük meg, hogy mentések idején hogyan nézett ki a szöveg.

A Google Dokumentumok új verzióját csupán másfél napja jelentették be, azt pedig megszokhattuk a cégtől, hogy a friss termékei még tartalmaznak hibákat. Várhatóan az elkövetkező hetekben a fejlesztők eltüntetik a hibák nagy részét, és vélhetően a szolgáltatás is megbízhatóbbá válik.