A Google megcsinálta az állami kíváncsiság térképét

Vágólapra másolva!
Külön térképes weboldalon mutatja be a Google, hogy a világ mely országainak hatóságai kérték felhasználói adatok átadására, s melyek kérték ilyen jellegű információk törlését. A jobb áttekinthetőségtől az egyre elharapódzó internetcenzúra visszaszorítását reméli a cég, kritikusai szerint azonban nem szolgál elég széles körben adatokkal.
Vágólapra másolva!

A Google Government request (kormányzati kérések) címet viselő weboldalon bárki megnézheti, hogy 2009 július 1 és december 31 között a keresőóriáshoz mely országokból, és nagyjából hány alkalommal érkeztek felhasználói adatok eltávolítására, vagy éppen azok átadására vonatkozó hatósági megkeresések. Ugyanakkor az oldalon lévő statisztikák némileg torzítanak, mivel nem tartalmazzák a Kínából érkező megkeresések számát, mivel ezek a helyi törvények értelmében államtitoknak minősülnek.

Mint arról beszámoltunk, a Google az ázsiai országból való teljes kivonulást fontolgatja, miután helyi leányvállalatát hackertámadás érte, ráadásul keresési eredményeinek cenzúrázására kényszerítetik. Ennek nyomán a cég kínai keresőjéről a hongkongira irányítja át a helyi felhasználókat, annak esetében ugyanis nem kell szűrnie az eredményeket.

Bloggerperek, jogsértők, balhés felhasználók

Az internetes vállalat jobb áttekinthetőségének megvalósítása érdekében indított oldalon publikált számok szerint a legtöbb, 3663 alkalommal a brazil kormány kért felhasználói információkat a Google-tól, a második helyen az Egyesült Államok áll 3580 megkereséssel, a harmadik helyen lévő Egyesült Királyság viszont csupán 1166 kérés érkezett a céghez.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itt lehet megnézni az adatokat

A térképen az egyes országok nevére kattintva részletesebb bontásban is lehet olvasni a megkeresésekről, és az is megtekinthető, hogy ezek hány százalékát végezte el a keresőcég. Így például a braziloknál bloggerekről kellett információval szolgálnia a cégnek a hatóságok számára, emellett az Orkut közösségi szájt, a Gmail levelező, illetve a YouTube videomegosztó felhasználói esetében kötelezték erre bírósági végzések.

Magyarországról nincsenek számok

Hazánk egyik listán sem található meg, ami azt jelenti, hogy vagy egyáltalán nem, vagy pedig harmincnál kevesebb alkalommal keresték meg a hatóságok a keresőcéget a múlt év második felében. Személyes adatok törlését ugyancsak a brazilok kérték a legtöbben a Google-tól (291 alkalommal), de ebben a németek is élen járnak (188 kérelemmel), a harmadik helyen India áll (142 kérés), az Egyesült Államok viszont csak a negyedik helyre szorult 123 megkereséssel.

A Google képviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott, reményeik szerint a korábbinál jobb áttekinthetőség biztosításával az internetcenzúra visszaszorítását remélik. A keresőcég szerint ha a vállalatok, a kormányzatok és a felhasználók nem lépnek fel, az internet a jelenleginél jóval korlátozottabban használható helyé válik, amelyen az információk szabad áramlását is akadályozzák. A cégnél aggályosnak tartják ugyanis, hogy míg 2002-ben még csak a világ négy országában kísérelték meg cenzúrázni a világhálón elérhető információkat, addig mostanra már negyven ország kormányzata cselekszik hasonlóképpen. Ugyanakkor szakértők már kritikával is illették a fél évente frissített tartalommal jelentkező oldalt, mondván, az nem szolgál eléggé széles körű információkkal az egyes országok ügyeiről.