Mindjárt érkezik a közösségi Messenger

Vágólapra másolva!
Nem csak új szmájlikkal és más haszontalanságokkal, hanem hasznos új szolgáltatásokkal is bővül a Microsoft csevegőprogramja, amelyből már a Facebookot vagy a YouTube-ot is el lehet érni, és a linkmegosztás is kényelmesebb lett. Kár, hogy a legjobb rivális szoftverek ezt már rég tudják.
Vágólapra másolva!

A Live Messenger új verzióját maga Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója mutatta be egy brazil egyetemen rendezett fórumon: úgy tűnik, a Microsoft, ha némi fáziskéséssel is, de halad a korral: közösségi funkciókkal bővíti a világon a legnépszerűbbnek számító csevegőprogramját. Világszerte összesen 320 millióan, ebből hazánkból mintegy 2,6 millióan használják a korábbi nevén MSN Messengerként ismert szoftvert, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden második netező ezen keresztül kommunikál ismerőseivel, és generál reklámbevételeket a Microsoftnak.

A program folyamatosan az [origo] Szoftverbázis letöltési listájának dobogós helyzettei között található, így boritékolható, hogy az új kiadást is csaknem minden olvasónk letölti majd. Rossz hír, hogy még hónapokat kell várni megjelenésére, ráadásul XP-n nem is fog futni, csak Windows 7-en és Vistán, az utóbbin pedig még a Service Pack 2 csomagot is telepíteni kell használatához.

Facebookozni is lehet majd a Messengerből

Miben nyújt majd többet a pár hónap múlva érkező Live Messenger Wave 4-es verziója a jelenleginél? Leginkább a közösségi szájtok használatát teszi kényelmesebbé, amelyek közvetlenül elérhetőek lesznek a programból, azaz a Messengerből akár státuszüzeneteket, a weben talált érdekes linkeket, videókat is közvetlenül lehet beküldeni a Facebookra, MySpace-re vagy más közösségi oldalra. A chatablakba másolt YouTube-linkhez tartozó videót egyszerre nézhetjük meg a beszélgetőtárssal, miközben persze üzengetni vagy nettelefonálni is lehet a programból. Különös módon a Twitter mikroblog-szolgáltatás egyelőre hiányzik a támogatott szájtok listájáról, melyek közt például a Flickr és a MySpace, illetve a Wordpress blogszolgáltató is megtalálható.

Az új kliensből az ismerősök bejegyzései is követhetők lesznek a közösségi szájtok közvetlen felkeresése nélkül is. Erre egyébként már rég képesek olyan alternatív chatkliensek, mint például a Digsby vagy a Trillian Astra. Ugyanez igaz a Messengerben hivatalosan csak a következő kiadásban debütáló füles chatablakokra, amely helytakarékos felhasználást tesz lehetővé, hiszen nem kell az ismerősök ablakaival telepakolni a fél monitort - ez jelenleg csak a nem hivatalos Messenger Plus Live! bővítménycsomaggal érhető el. Extrának a közösségi funkciók közül leginkább az számít, hogy a kedvenc felhasználókat ki lehet majd emelni a programban, az ő frissítéseik a többiekhez képest prioritást élveznek, azaz mindig a lista elejére kerülnek.


Nézze meg, milyen lesz az új Messenger!

Bár jelenleg is sokan használják például a Facebookot kliensprogramból (azaz a webes elérés helyett valamilyen alternatív chatkliens vagy okostelefonos alkalmazás segítségével), a Messengerbe való integrálása a felhasználók korábbinál nagyobb aktivitását eredményezheti, hiszen az átlagfelhasználók zöme leginkább a Microsoft csevegőprogramját használja a netes kommunikációra.

HD-videohívás és más újdonságok

Az új Messenger a fenti funkciók mellett akár teljes képernyős, HD-felbontású videohívást is lehetővé tesz, ha valaki erre alkalmas webkamerával rendelkezik, továbbá lehetővé teszi az üzenetrögzítőn hagyhatóhoz hasonló, ám a hang mellett mozgóképet is tartalmazó üzenetek küldését és fogadását is. Egy Messenger Connect nevű új funkció bevezetésével a korábbinál egyszerűbb lesz linkeket, státuszüzeneteket megosztani az ismerősökkel - ennek segítségével még az is megoldható lesz, hogy például a Facebookra nem regisztrált messengeres ismerősök azokat az üzeneteket is lássák, amelyeket a felhasználók a közösségi oldalra küldenek. Nem maradhat ki az állapotfrissítések szinkronizálásának lehetősége sem: a státuszüzenetbe írt szövegeket automatikusan ki tudja küldeni a program az összes szájtra.

Forrás: [origo]
Eltűnt a reklámcsík a chatablakból, szöveges reklám váltja fel, és egy ablakban érhető el minden kontakt

Vágyaink chatprogramja azért más lenne

Mint a fentiekből látszik, a Microsoft chatprogramjának legfrissebb változata már teljesen új megközelítésben készült, mint elődei, ám továbbra is csak az átlagfelhasználók körében tűnik versenyképesnek - ők viszont eddig is messengereztek, valószínűleg erre a verzióra is átállnak, már csak az a kérdés, fognak-e bajlódni a közösségi funkciók bekonfigurálásával. Egy rutinosabb netezőnek viszont már nem csak messengeres, hanem mondjuk Google Talkot vagy akár az ősi, de ma is élő ICQ-t használó ismerősei is vannak. Sajnos a Microsoft nem szándékozott univerzális platformot kidolgozni a csevegőhálózatok működtetőinek, ami részben annak is köszönhető, hogy a Messenger üzemeltetői nem érdekeltek abban, hogy hálózatukat más programból használják, így ugyanis nem jelennek meg a felhasználó monitorán az üzenetek mellé helyezett reklámcsíkok.

Továbbra is praktikusabb az olyan többhálózatos chatklienseket használni, melyekkel minden ismerőssel egyszerre lehetséges a kommunikáció - korábbi chatprogram-választásuktól függetlenül. A Google Talk és az ICQ többnyire jól használható ezekkel, a Facebook chat és a Messenger protokollját azonban gyakran módosítják készítőik, így időnként ezek használatával gondok lehetnek. De még így is kényelmesebb egyetlen programot használni, mint külön-külön telepíteni és elindítgatni a rivális csevegőprogramokat -ezért mi a jövőben is a több hálózatra csatlakozni képes, univerzális klienseket részesítenénk előnyben. Az egyes chatprogramokban létező opció, de a multiplatformos szoftverekben többnyire nem használható a csoportos csevegés, pedig sokszor jól jönne - például egy házibuli szervezése előtt nem kellene mindenkivel külön-külön, hanem lehetséges lenne közösen egyeztetni.

Forrás: [origo]
Így lehet majd közösen fotókat nézegetni az új Messengerrel

A Gmail-ből is elérhető Google Talk programja bebizonyította, hogy a korábbi beszélgetések archívumát jobb az interneten, jelszó mögé zárva tárolni, mint a számítógépen tartani azokat. Az előzmények így nem csak a chatprogramból érhetőek el, hanem akár webezni képes mobiltelefonon is lehet köztük tallózni. Ha a funkció nem csak a Google csevegőjében lenne meg, az jelentősen megkönnyítené a chaten megbeszélt, majd szégyenletesen elfelejtett találkahelyek és időpontok, ott szerepelt linkek megkeresését.

Álmaink csevegőprogramjától elvárjuk, hogy segítsen megőrizni a titkainkat. Igazán olyan szoftvernek örülnénk, ami titkosítva csatlakozik a szolgáltatás szervereihez, és ami képes a beszélgetőpartnerünkkel váltott mondatokat is biztonságosan továbbítani. A funkció különösen azért lehet hasznos, hogy a fontos, bizalmas közlendőket így egy kávéházi asztalnál ülve is meg lehessen beszélni, ne kelljen tartani a hallgatózóktól. Klassz lenne még az is, ha végre minden csevegőprogramban szabadon lehetne állítgatni, hogy egy adott pillanatban kik számára legyünk láthatók. Ezzel egyszerűen megelőzhető lenne például az, hogy szabadság alatt vagy otthon pihenve ne zaklathassanak a kollégák.

Ezeket használhatja a Messenger helyett

Napjainkban az egyik legnépszerűbb multihálózatos kliens a Digsby: az ismert csevegőplatformok mellett ez a program a beérkező leveleket is jelzi, de a Twittert és a Facebookot is kezeli.

A Digsbyhez nagyon hasonló kliensprogram a Trillian Astra, ebből ingyenes és fizetős változat is létezik, átlagos felhasználók számára szerencsére az előbbi is elegendő. A Digsbyhez nagyon hasonló program előnye, hogy sokkal jobban testreszabható, extrém kinézetű skinekre cserélhetik az ezekre vágyók alapvető menürendszerét, amely magyar nyelven is elérhető.

Forrás: [origo]
Ez a felület mutatja majd az ismerősök státuszfrissítéseit

Rétegigényeket elégít ki a különböző linuxok mellett Windowsra is elérhető üzenőkliens, a Pidgin. A magyar menüvel rendelkező szoftver nem túl szép, felülete a legjobb indulattal is csak spáratainak nevezhető, de ugyancsak több csevegőhálózathoz lehet kapcsolódni vele. A programhoz számos plugin érhető el, például a Facebook chatjét is használni lehet vele egy bővítmény segítségével, ezt azonban elég bonyolult telepíteni. Széles választék van még a Pidginhez különböző titkosítást elősegítő kiegészítőkből, aminek a paranoiás felhasználók örülhetnek. Nem bővelkedik viszont egyszerűen telepíthető témákban, üzenetstílusokban a program, így aki igazán szép csevegőszoftvert szeretne, jobban jár a Digsbyvel vagy a Trilliannal.