Cégek már használhatják az új Office-t

Vágólapra másolva!
A Microsoft nagyvállalati ügyfelei már most használatba vehetik az Office 2010-es verzióját, az otthoni felhasználók viszont csak június közepén vehetik meg az új irodai szoftvercsomagot, bár a magyar kiadásra őszig is várni kell. Az októberig működőképes béta kiadást bárki letöltheti ingyen - angol nyelven.
Vágólapra másolva!

A Microsoft szerdán vállalati ügyfelei számára már elérhetővé tette irodai szoftvercsomagjának legújabb verzióját. Az otthoni felhasználók számára az Office 2010 júniustól lesz elérhető, azonban a programcsomag magyar kiadására még további hónapokat kell várni, ez várhatóan őszre készül el.

Az új Office elődéhez, a 2007-es hasonlóan szalagmenüs elrendezést használ, de az utód alkalmazást még egyszerűbben használhatóbbá tették. Az új irodai programcsomag emellett már a Google Dokumentumokhoz hasonló online szolgáltatást is tartalmaz majd Office Web Apps néven, melyen keresztül egyszerre többen is dolgozhatnak majd egy-egy dokumentumon vagy táblázaton, s a fájlok megosztása is egyszerűbb lesz a korábbinál. Az Office webes komponensei csak a legfontosabb szerkesztési funkciókat tartalmazzák, az összetettebb szolgáltatások a PC-re telepített szoftverből érhetők el. A szolgáltatást a Dokumentumokhoz hasonlóan a Windows Live fiókkal rendelkezők ingyenesen használhatják majd a PC mellett akár mobil eszközökről is, emellett közösségi szájtokkal is összeköthető lesz az.

Az online funkciók nem véletlenül kerültek bele az új Office-ba, ez ugyanis egy olyan terület, amelyben a keresőcég megszorongatta a Microsoftot. A 2010-es verzió megjelenése kapcsán a Google nagyvállalati blogján egy olyan bejegyzés is megjelent, amelyben a keresőcég munkatársai azt ajánlják a céges felhasználóknak, az új Office licencek vásárlása helyett válasszák inkább az ő internetes szolgáltatásaikat.

Ütésváltások a Google-lal

Mindkét cég behatolt a közelmúltban riválisának fő szegmenseibe: a Microsoft a netes Office mellett a Bing keresővel támad, a Google pedig a már négy éve működő, ám az irodai szoftverek piacán csupán 4 százalékos részesedéssel bíró Dokumentumok mellett Chome OS nevű saját operációs rendszerének fejlesztésén munkálkodik. A Microsoft Office jelenleg szegmensében 94 százalékos részesedéssel rendelkezik, a szoftvercég eladásait a webalapú szolgáltatások mellett például az ingyenes OpenOffice fenyegeti.