Havi húszezerért lehet pedofil képeket nézni

Vágólapra másolva!
Mintegy négyszázötven gyerekpornóval kereskedő banda tevékenykedik egy brit online érdekvédelmi szervezet szerint, akik folyamatosan új módszereket dolgoznak ki az illegális pornográf tartalmak digitális terjesztésére - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Azz Internet Watch Foundation (IWF) éves beszámolója szerint a mintegy négyszázötven bűnözői csoport közül a tíz legaktívabb több mint hatszázötven pedofil tartalmakat kínáló honlapot működtet.

Egyre ügyesebbek a pedofilok

Bár ezek a csoportok jól szervezetten és elég hatékonyan működnek, az IWF szerint a gyerekpornós tartalmak aránya az elmúlt években nem nőtt számottevően, pedig az internetezők és az elérhető tartalmak köre jelentősen emelkedett.

Ugyanakkor a netes terjesztők egyre nehezebben leleplezhető módszereket találnak a pedofil képek terjesztésére: leginkább kép- és videomegosztókat, kisebb közösségi oldalakat, fórumokat, ingyenes honlaptárhelyeket és feltört honlapokat használnak erre a célra. Ráadásul a lebukás elkerülése végett még elosztóhálózatukat is gyakran váltogatják különböző szolgáltatók és országok közt.

Havidíjas rendszerben működnek

A legtöbb csoport havidíjas rendszerben elérhető pedofil honlapokat üzemeltet, az ezeken elérhető illegális felvételek megtekintéséért az IWF szerint 55 fontot, vagyis mintegy 18 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el az előfizetőktől. Az ezeken elérhető képek jelentős része közvetlenül a szexuális erőszaktevőktől származik, akik első körben egymást közt csereberélik ezeket. Az IWF becslései szerint a gyerekek szexuális bántalmazásáról készült felvételek fele érhető el fizetős szolgáltatások keretében.

A gyerekpornós képek iránt pedig komoly kereslet mutatkozik: egy tavaly lenyomozott, mindössze néhány napig elérhető brit szájtot például rövid működése alatt is 25 ezer látogató keresett fel. Az IWF szerint az internetes pedofíliával szemben kizárólag nemzetközi együttműködés keretében lehet felvenni a harcot, egy-egy ország saját rendőrsége önmagában tehetetlen. A szervezethez tavaly 38 ezer bejelentés érkezett, ezek zöme külföldi oldalakon elérhető illegális fotókkal volt kapcsolatos. A hazai felhasználók hasonló bejelentést az Internethotline.hu oldalon tehetnek, ha jogsértő oldalra bukkannak böngészés közben.