Több éves pereskedés után elítélték a Limewire fájlcserélőt

Vágólapra másolva!
A zenekiadók még 2006-ban indítottak pert a Limewire ellen, amit most elítéltek, és várhatóan kártérítést fizettetnek vele, de bezáratni valószínűleg nem fogják.
Vágólapra másolva!

A New York-i kerületi bíróság bűnösnek találta a Limewire fájlcserélőt és annak igazgatóját, Mark Gortont szerzői jogsértés elősegítésében - írha a Associated Press. Az amerikai hanglemezkiadókat tömörítő Recording Industry Association of America (RIAA) "kiemelkedő győzelemnek" ítélte meg a szolgáltatás ellen hozott ítéletet, mivel a Limewire az ezredforduló után, a Napster nyomdokába lépő, letölthető klienssel működő szolgáltatások utolsó mohikánja.

A RIAA adatai szerint összesen több mint 200 millió példányban töltötték le a Limewire kliensét világszerte, csak 340 ezret az elmúlt héten. A fájlcserélőt a szervezet nem akarja bezáratni: a kiadók, a szájt képviselői és Kimba Wood bíró június elején ülnek le tárgyalni a továbbiakról. A Limewire valószínűleg akkor működhet majd tovább, ha megfizeti a zenekiadóknak okozott kárt, és eltávolítja a rendszeréből az általuk kifogásolt tartalmakat, amire korábban már bírósági ítélet szólította fel.

A fájlcserélő erőssége, hogy a számítógépes kliensének köszönhetően gyorsan, kényelmesen lehet benne keresni és letölteni tartalmakat. Mark Gorton cége évi 35 dolláros előfizetési díjért kínálja a Limewire Pro verzióját, ami lehetővé teszi a felhasználók közötti zártkörű fájlmegosztást, és az üzletember reménykedik a kiadókkal való egyezkedés sikerében, mivel szeretnék továbbfejleszteni a peer-to-peer technológián alapuló üzleti modellt.

A Limewire-t 59 oldalas ítéletben vonta felelősségre Wood bíró, többek között azért, mert bár felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy illegális tartalmakat ne osszanak meg, nem gátolta meg azt. Az ítéletben szerepelt az a sokat vitatott állítás is, miszerint a Limewire-ös letöltések kieső zenevásárlásnak feleltethetők meg, vagyis kárt okoztak ezzel a lemezkiadóknak.