Jelez a Facebook, ha idegenek lépnek be jelszavunkkal

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldalán új biztonsági funkciókat vezetnek be: például az is beállítható, hogy a szájt sms-ben vagy e-mailben is értesítse a felhasználót, ha idegen számítógépről léptek be rá. Az EU adatvédelmi munkacsoportja ugyanakkor aggályait fejezte ki a Facebook adatkezelésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Szakértői vélemények szerint az internetes bűnözők mostanában nagyon aktívak a szociális hálózatokon, az ellenük való fellépés jegyében kerültek bevezetésre a Facebook új védelmi szolgáltatásai is.

Riaszt, ha idegen helyről lépnek be

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mostantól beállítható, hogy a közösségi szájt rendszere sms-ben vagy e-mailben figyelmeztesse a felhasználót abban az esetben, ha olyan számítógépről vagy mobiltelefonról lépnek be fiókjával, amelyről korábban még soha. Ezzel a szolgáltatással észlelni lehet, ha mondjuk egy idegen PC-n véletlenül bejelentkezve maradt valaki, vagy ellopott jelszavával léptek be a Facebookra.

Ez a funkció már most is elérhető, és a Profilom menüpont Fiókbeállítások pontjában lehet elérni a Fiókvédelem menü alatt. Itt a módosítás linkre kattintva lehet bekapcsolni a figyelmeztetést, a szolgáltatás ugyanis alapból inaktív.

Forrás: [origo]

Barátokat kell beazonosítani

Ugyancsak riasztást aktivál majd a közösségi szájt olyan esetekben, ha földrajzilag különböző területekről szimultán belépéseket észlel: ez ugyancsak netbűnözők tevékenysége lehet, bár például multinacionális cégek esetében előfordulhat, hogy az itthon használt vállalati hálózat mondjuk amerikainak látszik a hálózati infrastruktúra kialakítása miatt.

Ilyen esetekben például egy ötletes ellenőrzésen kell átesnie a párhuzamosan belépni kívánónak a jelszó bepötyögése mellett: ha elérhető, a rendszer mutat egy képet a saját felvételek közül, amelyen be kell jelölni, hogy ki kicsoda az ismerősök közül.

A Gmailhez hasonlóan a Facebookon is megtekinthetővé vált, hogy milyen IP-címről, és mikor léptek be az adott fiókba legutoljára, így felfedezhető, ha idegenek trükköztek a fiókkal. Az új biztonsági funkciókat lépcsőzetesen teszik elérhetővé a felhasználóknál a következő hetekben, így előfordulhat, hogy valakinél már működnek, másvalakinél viszont még nem.

Az EU szerint nincs rendben az adatvédelem

Az új biztonsági funkciók bevezetésével párhuzamosan az Európai Unió tagállamainak adatvédelmi biztosait tömörítő 29-es munkacsoport bírálja a szájt adatkezelési gyakorlatát, amelyben tavaly decemberben eszközöltek változtatásokat.

A Facebookot nem csupán akkor, hanem a közelmúltban is sok támadás érte, amikor bevezette, hogy partnerei a szájt fejlhasználóinak a korábbinál több adatához férhetnek hozzá. A 29-es munkacsoport azt tartja problémásnak, hogy a cég a felhasználók alapbeállításait változtatta meg alapjaiban: ezek során a korábbinál több adatot osztanak meg harmadik felekkel, mint korábban.

Noha a változtatott alapértékek bevezetését minden felhasználónak jóvá kellett hagynia, sokan bizonyára nem olvastak részletesen utána annak, hogy ennek elfogadásával mennyivel több adatot osztanak meg majd idegenekkel, mint korábbann. Noha az adatvédelmi beállításokat az oldalon részletekbe menően szabályozni lehet, erre sokan nem szánnak időt.